Schone energie: wat betekent dat voor de wijk?

We maken nu nog veel gebruik van aardgas. De komende jaren stappen we over naar duurzame energie. Denk bijvoorbeeld aan energie uit wind, zon en buitenluchtwarmte. In de Vogelbuurt maken we samen met jullie (de bewoners) een plan om de wijk stap voor stap aardgasvrij te maken. Dat noemen we het Buurtuitvoeringsplan. In dit plan staat welke oplossingen er zijn, welke stappen handig zijn, wat het kost en hoe we samenwerken. 

Zo ziet zo'n buurtuitvoeringsplan eruit

Hoe ver zijn we met het Buurtuitvoeringsplan?

November 2024 tot maart 2025: vaststellen en opstellen

We verzamelen jullie ideeën en meningen. Met jullie input werken we de beste opties uit in een concept BUP. Dit plan delen we met de buurt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om je woning in de toekomst te verduurzamen.

April tot mei 2025

De gemeente stelt het definitieve BUP voor de Vogelbuurt vast. Dan kunnen we echt aan de slag!

Doe je mee?

We kunnen jouw hulp goed gebruiken. Zo maken we samen een succesvol plan. We begrijpen dat je een drukke agenda hebt. Daarom kun je op verschillende manieren meedoen: 

  1. Kom naar de bewonersavond: ontvang updates, stel je vragen en ga met elkaar in gesprek over schone energie in deze buurt. Meld je aan voor de volgende bijeenkomst <link naar aanmelden>.
  2. Meld je aan voor de nieuwsbrief: blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jouw buurt. <link naar aanmelden nieuwsbrief>.

Nu al duurzamer wonen?

Ben je enthousiast geworden en wil je nu al aan de slag? Dat kan! Het duurt nog even voordat het plan klaar is maar je kunt al beginnen. Dit kun je nu al doen: 

  • Energie besparen: kleine stappen maken al een groot verschil. Zet de verwarming een graadje lager.
  • Isoleren: dit is altijd slim. Je energiekosten gaan omlaag en je woont fijner. Begin bijvoorbeeld met het isoleren van je vloer en dak of plaats HR++-glas. Je kunt gebruik maken van subsidies en leningen. Ga alvast in gesprek met Energieloket Ede over de mogelijkheden voor jouw huis.
  • CV-ketel vervangen: overweeg een hybride warmtepomp als tussenstap. 
Patricia

Binnenkijken bij de buren

<hier wordt een verhaal/verhalen uitgelicht van buren. Het liefst uit de Vogelbuurt maar eerst wellicht een ander verhaal, zoals dat van Patricia.>

Wil jij ook jouw ervaring delen met de buurt? Vul het formulier in <Link toevoegen>

Wil je meer weten?

Wil je weten hoe je jouw woning klaar kunt maken voor een duurzame toekomst? Of heb je vragen over het plan voor de buurt? 

Vincent Mosch van het Energieloket staat voor je klaar!

Vincent is voor de Vogelbuurt betrokken bij het projectteam. Hij denkt graag met je mee over de beste stappen voor jouw woning.

Vincents tip voor een duurzame Vogelbuurt

“Isoleren is altijd een slimme stap. Begin met kleine maatregelen zoals tochtstrips en radiatorfolie, en denk na over hoe je jouw woning op lange termijn kunt verduurzamen.”

Energie Samen Foodvalley (ESFV), Woonstede, Malkander en gemeente Ede

In de wijkaanpak werken wij samen met Energie Samen Foodvalley (ESFV), Woonstede en Malkander. ESFV is een duurzaam burgerinitiatief dat samen met bewoners werkt aan betaalbare energie voor iedereen.