Op de bank bij... Berry - In zijn verduurzaamde tussenwoning uit de jaren '80 in Ede-Zuid

Berry (63) woont samen met zijn vrouw Jacqueline in een tussenwoning uit de jaren ’80 in Ede. Hun dochter is inmiddels het huis uit. Het huis is in de afgelopen 25 jaar al behoorlijk verduurzaamd, maar Berry heeft nog meer op de planning staan. 

Jullie hebben dit huis flink aangepakt, hoe zijn jullie begonnen?

Berry: “Toen we dit huis in 1999 kochten, zijn we direct aan de slag gegaan met radiatorfolie. Dat scheelt natuurlijk altijd wel iets, maar nog lang niet genoeg. Snel daarna zetten we de eerste grote stap: een nieuwe cv-ketel. De eerste twee maanden zagen we namelijk dat we ruim tweeduizend kuub gas verstookten! Dat moest natuurlijk anders. Met de nieuwe ketel gingen we richting de 1100 kuub gas. Bijna 20 jaar later, in 2018, hebben we weer een nieuwe ketel laten plaatsen, en sindsdien is het verbruik gezakt naar zes- tot zevenhonderd kuub gas per jaar. Nogal een verschil met hoe we begonnen.”

Hoe ben je daarna te werk gegaan?

“Stap voor stap zijn we verder gaan verduurzamen. Zo hebben we het oude dubbelglas vervangen voor HR++ glas. Je voelt een groot verschil nu. Met het oude glas voelde je de kou echt door het glas heen. Nu zit er in het glas een soort ‘spiegel’ waardoor het de warmte binnen- en de kou buiten houdt. Een andere grote stap was het plaatsen van twaalf zonnepanelen op het dak.”

Hoe hebben jullie dat financieel geregeld?

“Met hulp van de gemeente Ede konden we een duurzaamheidslening krijgen. In 2020 hebben we daar de zonnepanelen van kunnen betalen, dat was al heel fijn. Die lening is inmiddels afbetaald. Hoewel de opbrengst niet helemaal is wat werd voorspeld (2500 tot 3000 kilowatt van de voorspelde 3500 kilowatt), scheelt het toch veel in de energiekosten. De zonnepanelen leveren ’s zomers zoveel stroom op dat we meestal overhouden. In de winter gebruiken we die energie weer.”

Welke maatregelen staan er nog op de planning?

“Vanuit de gemeente kregen we een brief dat we een gesprek konden krijgen met een adviseur van het Regionaal Energieloket. Waarom ook niet, dachten we? Adviseur Lieneke kwam langs en wees ons op mogelijke maatregelen. Daar zaten ook dingen bij die wij nu nog niet zien zitten, zoals het dak isoleren. We zouden dan de hele zolder moeten verbouwen en dat wordt ons te duur. Maar binnenkort gaan we wel met een andere tip van Lineke aan de slag: we gaan de vloer isoleren. En ook daarvoor hebben we subsidie gekregen. Dankzij de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, red.) van de overheid en een subsidie van 1.500 euro van de gemeente, kost die klus me bijna niets.”

Berry

We vervingen het oude dubbelglas door HR++ glas. Nu zit er in het glas een soort ‘spiegel’ waardoor het de warmte binnen- en de kou buiten houdt.

Wat merk je van de maatregelen?

“Sinds we nieuw glas hebben, tocht het een stuk minder in huis. Daardoor blijft de temperatuur stabieler en slaat de verwarming minder snel aan. Dat bespaart weer gas. Bovendien is het hier op de bank nu veel comfortabeler.”

Heb je nog tips voor anderen die willen isoleren?

“Let op de kleine dingen die tocht veroorzaken. Als je die verhelpt, scheelt het al een hoop. Denk bijvoorbeeld aan een tochtklepje voor de brievenbus. Of dubbelglas in je voordeur. Allebei dingen waar je misschien niet snel aan denkt. Daarnaast hebben we alle lampen vervangen door LED-verlichting, en een programmeerbare thermostaat geïnstalleerd. Het zijn vaak kleine investeringen, maar op termijn bespaar je er echt mee!”