Subsidies en leningen

Er zijn landelijke en gemeentelijke subsidies en leningen beschikbaar voor energie besparen, verduurzamen of het vergroenen van je tuin en buurt. Op deze pagina vind je een overzicht van deze subsidies en leningen.

Voor het duurzamer maken van jouw huis en tuin zijn er verschillende subsidies en leningen. We leggen ze hieronder kort uit.

Subsidie uit het Nationaal Isolatieprogramma (NIP)

Is jouw woning slecht geïsoleerd en heb je energielabel D, E, F of G? Dan is de kans groot dat je in gemeente Ede gebruik kunt maken van de subsidie uit het NIP. Je kiest zelf of je je woning laat isoleren door een bedrijf of dat je zelf aan de slag gaat. En goed om te weten: je mag deze subsidie combineren met de landelijke subsidie ISDE. Extra voordelig dus.

ISDE-subsidie

Voor woningeigenaren is er de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Via de ISDE kun je subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen zoals het isoleren van je dak, een warmtepomp of HR++ glas. Neem je één maatregel, dan krijg je tot 15 procent van het bedrag terug. Bij twee maatregelen krijg je tot 30 procent terug. Voorwaarde is wel dat een bedrijf de maatregel uitvoert, je mag het dus niet zelf doen.

Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE)

Wil je als Vereniging van Eigenaren jouw gebouw of appartementen verduurzamen? Of wil je laadpalen voor elektrische auto’s aanleggen bij parkeerplekken op het eigen terrein? Dan kun je gebruik maken van de Subsidie Verduurzaming voor Vereniging van Eigenaren (SVVE). Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Lening Toekomstbestendig Wonen

Je kunt ook geld lenen om je woning te verduurzamen. Bijvoorbeeld de lening Toekomstbestendig Wonen van gemeente Ede. Deze heeft een lage rente en vraag je aan voor een bedrag tussen de 2.500 en 50.000 euro. Gebruik de lening voor het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van gevels of daken en het plaatsen van dubbelglas. Je vraagt de lening aan via de website van de gemeente Ede. Daar vind je ook meer informatie over de voorwaarden.

Lening bij het Warmtefonds

Je kunt ook geld lenen bij het Warmtefonds. Verdien je minder dan 60.000 euro per jaar? Dan mag je zelfs lenen zonder rente. Je kunt de lening aanvragen voor een bedrag tussen de 1.000 en 27.000 euro. Gebruik de lening voor het plaatsen van zonnepanelen, isolatie of de aanschaf van een warmtepomp. Je vraagt de lening aan via de website van het Warmtefonds. Daar vind je ook meer informatie en de voorwaarden.

Groene daken

Leg je minimaal 5 vierkante meter groen dak aan, dan kun je hiervoor subsidie aanvragen. Je ontvangt maximaal € 25 subsidie per vierkante meter groen dak. Voor de subsidie geldt: op is op. Meer informatie over de voorwaarden vind je in het subsidieformulier op ede.nl.

Afkoppelen regenwater

Je kunt jouw regenpijp afkoppelen zodat het water niet meer het riool in stroomt. Dan komt het water in je tuin terecht, waar het makkelijk de grond in kan trekken. Wil je aan de slag met het advies van de afkoppelcoach en koppel je minimaal tien vierkante meter dak af van het riool? Dan kun je hiervoor subsidie aanvragen. Je ontvangt maximaal € 15 subsidie per vierkante meter dak en maximaal € 7.500 per dak. Je vindt meer informatie op de pagina over afkoppelen regenwater.

Een duurzaam gebouw

De provincie Gelderland biedt eigenaren van maatschappelijk vastgoed ondersteuning en begeleiding op maat. Tot en met december 2024 kun je gratis gebruik maken van kennis en advies gegeven door duurzaamheidscoaches. Je wordt dan geholpen met het inventariseren van de mogelijkheden, waarbij een technisch expert een energiescan maakt. Ook kun je van een duurzaamheidscoach hulp krijgen bij de uitwerking van een businesscase. Meer informatie vind je op de website van provincie Gelderland. De provincie biedt ook een lening aan via het Fonds Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed.

Met de subsidieregeling 'Ondersteuning verduurzamingsmaatregelen klein maatschappelijk vastgoed Ede’ kun je ondersteuning krijgen in de uitvoeringsfase. Je krijgt dan hulp van een uitvoeringsbegeleider. Zo kunnen eigenaren in het gehele traject om te komen tot duurzaamheidsmaatregelen begeleid en ondersteund worden. Meer informatie over de gemeentelijke subsidie vind je in het subsidieformulier op ede.nl.

Sportaccommodaties

Ben je eigenaar van een sportaccommodatie en willen jullie verduurzamen? Via Sport NL Groen ontdek je welke duurzame maatregelen bij jullie accommodatie passen. Ook krijg je een overzicht van de te verwachten (financiële) besparingen voor jouw club. Op de website van Sport NL Groen vind je meer informatie en start je de scan.

Groene schoolpleinen

Basisscholen in de gemeente Ede kunnen maximaal 10.000 euro subsidie aanvragen voor het groener maken van hun schoolplein. Voor de aanvraag van de subsidie vult de school een projectplan in. Daarin geven ze aan hoe ze het plein groener gaan maken. Voor elke maatregel is een aantal punten te verdienen. Bij minimaal zestig punten komt de school in aanmerking voor subsidie. Scholen die de subsidie ontvangen, krijgen begeleiding van IVN Het Groene Wiel. In ons subsidieformulier vindt u het projectplan en de mogelijkheid om de subsidie aan te vragen.

Ben je op zoek naar informatie over het verduurzamen van je onderneming of bedrijf? Op de website van de gemeente Ede voor ondernemers vind je alle informatie over de hulp en financiële ondersteuning die je kunt krijgen.