Woning isoleren met subsidie Nationaal Isolatieprogramma (NIP)

Je woning goed isoleren is als het aantrekken van een warme jas. Zo verliest je woning veel minder warmte. Je woont prettiger, bespaart op je energiekosten en het is beter voor de wereld. Als gemeente snappen we dat isoleren best wat geld kost. Daarom zijn er verschillende subsidies voor het isoleren van jouw woning met energielabel D, E, F of G.

Je krijgt een brief

Voldoet jouw woning aan de voorwaarden om subsidie te krijgen? Dan ontvang je tussen maart en november 2024 automatisch een brief van gemeente Ede en het Regionaal Energieloket. In die brief vind je een unieke woningcode waarmee je je kunt inschrijven om subsidie te ontvangen voor het isoleren van je woning.

Vul je woningcode in

Er zijn verschillende soorten subsidies. Je kunt je woning laten isoleren door een bedrijf, maar je kunt het ook zelf doen. De keuze is aan jou.

Laat het doen-subsidie van € 1.500

Je krijgt gratis een woningopname aan huis ter waarde van € 400. Energieadviseur Nick van het Regionaal Energieloket (REL) komt bij jou thuis langs. Hij bekijkt welke soort isolatie het beste bij jouw woning past. Je krijgt een offerte, maar beslist zelf of je je woning laat isoleren. Ben je akkoord met de offerte? Het REL regelt dan een isolatiebedrijf. Zij voeren de werkzaamheden uit. We trekken de Laat het doen-subsidie van € 1.500 direct af van de rekening van de uitvoerder. Jij betaalt alleen het bedrag dat overblijft.

Extra voordelig

Je kunt ook nog de landelijke ISDE-subsidie aanvragen voor extra subsidie.

Doe het zelf-subsidie van € 1.000

Wil je zelf aan de slag met het isoleren van je woning? Voor doe-het-zelvers is er een cadeaukaart ter waarde van € 1.000. Hiermee koop je isolatiemateriaal voor jouw project. De kaart kun je gebruiken bij verschillende bouwmarkten. Je kan de cadeaukaart ook online gebruiken. Zelf isoleren is meer dan de helft goedkoper dan het laten doen.

Gratis doe het zelf-advies Energieloket

Ga je zelf aan de slag en wil je graag dat iemand even met je meedenkt? Voor advies kun je terecht bij Energieloket Ede.

Zelf een aannemer kiezen-subsidie van € 1.500

Wil je zelf een aannemer of uitvoerder uitkiezen om je woning te laten isoleren? Dan kan dat ook. De subsidie betalen we dan achteraf.

Voordeel als je al geïsoleerd hebt

Heb je op of na 1 januari 2023 al een isolatiemaatregel hebt laten uitvoeren? Ook dan heb je recht op de subsidie van € 1.500.

Om subsidie te kunnen krijgen, heb je een unieke woningcode nodig. Die krijg je automatisch per post als voor jouw woning het volgende geldt:

  • Je woning is niet of slecht geïsoleerd en heeft energielabel D, E, F of G.
  • De WOZ-waarde van jouw woning is lager dan € 429.300 (waardepeildatum 1 januari 2022). Deze zoek je eenvoudig op bij het WOZ-waardeloket.
  • Je woning is een grondgebonden koopwoning. Grondgebonden betekent dat je woning geen appartement of onderdeel van een beneden-bovenwoning is.

Let op, de woningcodes worden niet tegelijk naar alle buurten en dorpen gestuurd. Dit doen we in fasen. Het is dus goed mogelijk dat je een tijdje moet wachten. Wil je nu al aan de slag en weten of er voor jou een woningcode is? Het Energieloket Ede kan het voor je controleren.

Energielabel B of C en toch meedoen? Vraag het Energieloket Ede

Heb jij een woning met energielabel B of C, maar denk je dat minimaal twee van de onderstaande delen slecht geïsoleerd zijn? Maak dan een afspraak met het Energieloket Ede bij jou thuis. Zij bekijken je woning. Zijn er inderdaad twee of meer plekken die slecht geïsoleerd zijn, dan heb je toch recht op subsidie. Het Energieloket Ede zorgt ervoor dat jij een woningcode krijgt.

  • Dak, vliering en zoldervloer
  • Bodem en vloer
  • Ramen
  • Gevel en spouwmuur

Let op: een slecht geïsoleerde gevel of spouwmuur telt alleen mee als onderdeel om in aanmerking te komen voor de subsidie. Je kunt de subsidie niet gebruiken om de spouwmuur mee te isoleren. Dit is omdat we als gemeente eerst moeten onderzoeken hoe je spouwmuren isoleert zonder dat vleermuizen en vogels daar last van hebben.