Vragen en antwoorden over isoleren

Als ik ga isoleren, heb ik dan meer kans op vochtproblemen?

Ga je isoleren, dan adviseert Energieloket Ede je altijd om ook goed te ventileren. Dat betekent dat je dat je na het isoleren je ruimte wat vaker moeten luchten. Laat je bijvoorbeeld glas vervangen, kijk dan of je ook roosters kunt laten plaatsen die je open zet om de ruimte te luchten. Het grootste deel van de warmte blijft gewoon in je woning en je houdt de lucht binnen gezond en schoon. Heb je twijfels of vragen? Bespreek jouw situatie met het Energieloket.

Ik heb een lage kruipruimte en/of veel vocht op de bodem van mijn kruipruimte. Kan ik dan wel mijn vloer isoleren?

Vloerisolatie is niet mogelijk in kruipruimtes waar wel eens water in staat of die lager zijn dan 35 centimeter. Voor sommige materialen heb je zelfs een kruipruimte van 50 centimeter of hoger nodig. In dat geval kun je beter de bodem isoleren. De kruipruimte wordt dan volgespoten met isolatiemateriaal dat op de bodem ligt. Het nadeel is wel dat je dan niet meer in de kruipruimte kunt. Je kunt er dus niet meer zomaar een kabel trekken of bij je buitenkraan, als die daar is aangesloten. Je kunt in dat geval onderzoeken of vloerisolatie op de vloer mogelijk is.

Als ik mijn ramen laat vervangen, wil ik ook de kozijnen vervangen. Krijg ik daar ook subsidie voor?

Voor het vervangen van je kozijnen is geen speciale subsidie. Wel mag je voor het meten van het geïsoleerde oppervlak altijd tot aan de buitenkant van het kozijn meten. Soms zit je dan nog net een vierkante meter hoger dan je anders had gehad. Verder krijg je bij de landelijke subsidie (ISDE) een hoger bedrag als je triple glas laat zetten in plaats van dubbel glas (HR++). Het Rijk verwacht namelijk dat je bij triple glas je kozijnen wel moet laten vervangen.