
Schone energie: wat betekent dat voor de wijk?
We maken nu nog veel gebruik van aardgas. De komende jaren stappen we over naar duurzame energie. Denk bijvoorbeeld aan energie uit wind, zon en buitenluchtwarmte. In de Vogelbuurt maken we samen met jullie (de bewoners) een plan om de wijk stap voor stap aardgasvrij te maken. Dat noemen we het Buurtuitvoeringsplan. In dit plan staat welke oplossingen er zijn, welke stappen handig zijn, wat het kost en hoe we samenwerken.
Hoe ver zijn we met het Buurtuitvoeringsplan?
- November 2024 tot maart 2025: vaststellen en opstellen
-
We verzamelen jullie ideeën en meningen. Met jullie input werken we de beste opties uit in een concept Buurtuitvoeringsplan. Dit plan delen we met de buurt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om je woning in de toekomst te verduurzamen.
- April tot mei 2025
-
De gemeente stelt het definitieve Buurtuitvoeringsplan voor de Vogelbuurt vast. Dan kunnen we echt aan de slag!

Doe je mee?
We kunnen jouw hulp goed gebruiken. Zo maken we samen een succesvol plan. We begrijpen dat je een drukke agenda hebt. Daarom kun je op verschillende manieren meedoen:
- Meld je aan voor de nieuwsbrief: blijf op de hoogte(Verwijst naar een externe website) van de laatste ontwikkelingen in jouw buurt.
Nu al duurzamer wonen?
Ben je enthousiast geworden en wil je nu al aan de slag? Dat kan! Het duurt nog even voordat het plan klaar is maar je kunt al beginnen. Dit kun je nu al doen:
- Energie besparen: kleine stappen maken al een groot verschil. Zet de verwarming een graadje lager.
- Isoleren: dit is altijd slim. Je energiekosten gaan omlaag en je woont fijner. Begin bijvoorbeeld met het isoleren van je vloer en dak of plaats HR++-glas. Je kunt gebruik maken van subsidies en leningen. Ga alvast in gesprek met Energieloket Ede over de mogelijkheden voor jouw huis.
- Doe de 50-graden test: veel cv-ketels verwarmen woningen met water van 60 tot 80 graden Celsius. Met de 50-graden test stel je je cv-ketel in op 50 graden celsius en test je of je woning ook dan lekker warm blijft. Lees er alles over op de website van Milieu Centraal(Verwijst naar een externe website).
- Word wijzer: wat zijn er veel verschillende manieren om je woning op een duurzame manier te verwarmen. De website van Milieu Centraal geeft je over veel onderwerpen duidelijke uitleg. Lees er bijvoorbeeld meer over warmtepompen(Verwijst naar een externe website) of warmtenetten(Verwijst naar een externe website).

Binnenkijken bij de buren
Wil je aan de slag met een duurzame woning, maar kun je nog wat inspiratie gebruiken? Ontdek hoe andere inwoners van Ede dat aanpakten. Zo vertelt Patricia hoe ze erachter kwam waar ze het beste kon beginnen in haar jaren '50 woning. En Berry deelt welk voordeel hij heeft van zijn geïsoleerde woning.
Wil je jouw verhaal delen met je buurtgenoten? Laat het ons weten.

Wil je meer weten?
Heb je vragen over het plan voor de buurt?
Vincent Mosch van het Energieloket staat voor je klaar!
Vincent is voor de Vogelbuurt betrokken bij het projectteam. Hij denkt graag met je mee over de vragen die jij hebt.
- Telefoonnummer: 0318 48 93 21
- E-mail: stuur een e-mail naar Vincent(Verwijst naar een e-mailadres)
Vincents tip voor een duurzame Vogelbuurt
“Energie besparen en je woning verder isoleren is een meerjarenplan. Als je begint met kleine maatregelen, dan krijg je vanzelf zin in de grotere stappen.”

Ontmoet de meedenkgroep van de Vogelbuurt
De groep bestaat uit enthousiaste bewoners die meedenken over belangrijke keuzes en helpen om er duidelijke acties van te maken. Zo werken we samen aan een succesvol Buurtuitvoeringsplan dat haalbaar is voor iedereen.
Meedenker Saskia: “Volgens mij is het vooral belangrijk dat we met elkaar optrekken, want samen is zo veel meer mogelijk én vaak makkelijker.”
We doen dit samen
In de wijkaanpak werken wij samen met Energie Samen Foodvalley (ESFV), Woonstede en Malkander. ESFV is een duurzaam burgerinitiatief dat samen met bewoners werkt aan betaalbare energie voor iedereen.


