Veelgestelde vragen uit de Vogelbuurt

De woning duurzamer maken en overstappen naar andere manieren van verwarmen is niet niks. Dat roept soms vragen op. Onze opbouwwerker van Energie Samen Foodvalley beantwoord deze vragen graag.

Stel je vraag (Verwijst naar een e-mailadres)

Waarom gaan wij in Nederland van het gas af voor 2050 terwijl anderen juist op gas overgaan?

Bewoner: “Wij moeten in Nederland dan voor 2050 van het gas af, maar in Duitsland krijgen mensen juist subsidie om op het gas te gaan. Hoe krom is dat? Worden wij op kosten gejaagd, terwijl ze daar ermee door gaan. Waarom kunnen wij er niet mee doorgaan, of waarom vervangen we gas niet door waterstof, dan kunnen we onze ketel en leidingen behouden?!”

Antwoord opbouwwerker

Ja, ik ben met u eens dat het krom voelt dat er niet in de hele wereld tegelijk dezelfde beweging naar gasloos gaande is. Aan de andere kant is het ook niet reëel te verwachten dat we in de wereld op welk moment dan ook alle neuzen dezelfde kant op krijgen. Ook qua ontwikkelingsfase van economieën en welvaart is dat niet reëel. Maar bijvoorbeeld in derdewereldlanden, wordt wel direct overgeschakeld op zonnestroom en wordt de gas infrastructuur overgeslagen. Daar is de houtstook een probleem om op te lossen en te vervangen. Dat zijn uitdagingen voor wereldwijde politiek. Dat lossen wij hier niet op samen.

Wat wij wel kunnen doen is hier in onze woonplaats en buurt kijken hoe wij stappen kunnen zetten naar minder energie verbruik, eigen energie-opwek en minder gebruik van fossiele brandstoffen. Door een stip op de horizon te zetten, die 2050, kunnen we er stap voor stap naar toewerken. Dat doen we door met elkaar te bekijken wat de beste oplossing is en elkaar helpen daar te komen. U kunt bijvoorbeeld hulp krijgen van het Energieloket om te kijken wat u zelf in uw woning kunt doen.

Mijn energielabel is slechter geworden, hoe kan dat?

Bewoner: “Ik heb 15 jaar geleden een energielabel gekregen bij mijn woning, namelijk C. Na 10 jaren moet je weer een nieuw label invullen en kwam ik op D uit.”

Antwoord opbouwwerker

Dat klinkt heel vervelend, dat voelt als een stap achteruit, terwijl u mee vooruit wil met uw woning en dan wordt het ineens strenger beoordeelt.

Dat komt ook omdat we overschakelen van warmte-opties met hogere temperatuur, naar opties met lagere temperatuur. Door die overgang is er minder energie nodig om te verwarmen. Dat is beter voor het milieu en voor de portemonnee als het goed is. Door de jaren heen worden er betere, soms dikkere isolatie materialen gemaakt die de warmte beter vasthouden in huis. De eisen worden dan aangepast aan wat nodig is voor lagere temperatuur verwarming. We helpen u graag om te kijken naar uw woning, hoe u met kleine of wat grotere maatregelen minder energie kunt gebruiken, de warmte nog beter vast kunt houden in uw woning en uw woning klaar kunt maken voor lagere temperatuur verwarming.

Hoe kan ik mijn energie-afname zo onafhankelijk mogelijk maken?

Bewoner: “Er is zoveel onzekerheid over politieke partijen in de regering die steeds wisselen en andere maatregelen nemen, dat ik besloten heb om zo onafhankelijk te willen worden qua energie-afname. Hoe kan ik dat het beste doen?”

Antwoord opbouwwerker

Dat kan ik me goed voorstellen, dat u naar onafhankelijkheid streeft. Energie is een nutsvoorziening. Dat betekent dat dit door de overheid via wetgeving wordt aangestuurd en geregeld. Zoals de elektriciteitsnet en de gasvoorziening. In de praktijk proberen we nu al gasloos te gaan, maar is het vrij lastig om helemaal los van het elektriciteitsnet te zijn. Vooral door de seizoenswerking, waarbij de opbrengst van zonnestroom in de winter tegenvalt, terwijl je die dan juist meer nodig hebt voor het verwarmen van je woning. Opslag van warmte die je in de zomer over hebt, zodat je die kunt gebruiken in de winter, is de uitdaging om te regelen, individueel of collectief. De technologie van batterijen is nog in ontwikkeling, net als mini warmtenetten. De nieuwe Warmtewet die eraan komt, biedt wel mogelijkheden voor energiegemeenschappen (verzameling burgers die met elkaar de energie voorziening regelen) om los te gaan van de nutsvoorzieningen. We verwachten dat hier de komende jaren meer duidelijkheid komt over de mogelijkheden die dit biedt.

Waarom stappen we niet over op waterstof voor particuliere woningen?

Vraag van bewoners: "De infrastructuur van gasleiding en gasketels is er al. Met een kleine aanpassing is waterstof te gebruiken. Waarom zetten we daar niet op in, zodat we niet verder op kosten gejaagd worden met warmtepompen en warmtenetten? En het elektriciteitsnet kan dat namelijk ook niet aan.”

Antwoord van opbouwwerker

Waterstof als warmte-optie, op kosten gejaagd worden met warmtepompen en warmtenetten, en het overbelaste elektriciteitsnet. Dat zijn stuk voor stuk begrijpelijke onderwerpen die u noemt.

  • Waterstof zullen we als warmte-optie meenemen bij het maken van het buurtuitvoeringsplan, waar de mogelijkheden voor deze wijk worden bekeken.
  • In het buurtuitvoeringsplan komen ook warmtepompen en warmtenetten aan bod. Daarbij behandelen we ook de voordelen en nadelen van verschillende warmte-opties, zoals de kosten.
  • De netbeheerder wordt betrokken bij de haalbaarheid van de warmte-opties die we behandelen. Ook de beschikbaarheid van het elektriciteitsnet staat straks in het buurtuivoeringsplan.

Op de website Natuur en Milieu lees je meer over waterstof, in het artikel Wees wijs met waterstof: mythes over waterstof ontkracht(Verwijst naar een externe website).