Marieke en Albert Jan

Marieke en Albert-Jan Zielman trokken tien jaar geleden in een huis uit 1986, in de Maandereng in Ede. Er was weinig aan het huis gedaan. Het bad en de wastafel waren bijvoorbeeld al 25 jaar oud. Om duurzaam en comfortabel te blijven wonen, moesten ze kiezen: verhuizen of verbouwen. Het stel besloot hun huis flink aan te pakken.

Om duurzaam te kunnen verbouwen, namen ze een extra hypotheek. Van dat geld installeerden ze vloerverwarming en vernieuwden ze de badkamer. Nu, twee jaar later, wonen ze in een duurzamer en comfortabeler huis. Marieke: “Ons huis is nu helemaal naar onze eigen smaak! Dat was ons in deze huizenmarkt waarschijnlijk niet gelukt als we waren verhuisd.”

Klein beginnen

Door de steeds hogere prijzen van bouwmaterialen werd verbouwen de laatste jaren duurder. Marieke en Albert-Jan moesten daardoor keuzes maken. “Het liefst hadden we natuurlijk alles van A tot Z aangepakt. We wilden bijvoorbeeld graag onze ramen vervangen. Dat lukte helaas niet meer binnen ons budget.” Marieke en Albert-Jan kozen uiteindelijk voor grote én kleine aanpassingen met direct resultaat.

Marieke: “We gingen voor aanpassingen waar we meteen iets van zouden merken. Een grote verandering was de vloerverwarming. Ook vervingen we onze voordeur, want er kwam veel tocht naar binnen. In de keuken zijn we nu zelfs helemaal van het gas af door een kleine boiler en een inductiekookplaat. We merkten dat je zelfs met kleine aanpassingen een groot verschil kunt maken.”

Veel zelf gedaan

Marieke en Albert-Jan deden veel zelf en konden daardoor zo’n twee keer zoveel verbouwen met hetzelfde budget. Ook zijn er veel leningen en subsidies. Een tip van Albert-Jan: “Er zijn veel regelingen, met ieder weer andere voorwaarden. Zoek goed uit waar je recht op hebt, en doe dat vóórdat je aan de slag gaat. Het is zonde als je een subsidie misloopt.”

Het Energieloket helpt bij leningen en subsidies

Ben je van plan om te verduurzamen en wil je weten welke leningen en subsidies er voor jou zijn? Neem contact op met het Energieloket. Of kom langs bij het Energieloket in het centrum van Ede (Boogstraat 11).