Joop van de Kaa

Zo duurzaam mogelijk leven. Het is voor Joop van de Kaa uit Lunteren een soort sport geworden. Hij maakte zijn woning duurzamer. Maar daar bleef het niet bij: “We hebben inmiddels ook mijn auto verkocht. Nu fiets ik meer en ga ik met de trein als dat kan.”

60.000 kilometer

“Ik reed ruim 60.000 kilometer per jaar”, vertelt Van de Kaa. “Mijn levensstijl was helemaal niet duurzaam. Dat inzicht kreeg ik toen ik deelnam aan een Micha Cursus in onze kerk.” Hij leerde er dat hij vijf keer zo veel belasting veroorzaakte dan dat de aarde aankan. “Ik vind nu dat ik de morele plicht heb om zo te leven dat er ook een aarde overblijft voor de mensen die na ons leven.”

Huis uit jaren zeventig

Hij bezocht een informatieavond van gemeente Ede. “Het bleek dat we allerlei maatregelen konden nemen om ons huis uit de jaren zeventig duurzamer te maken. Om een nauwkeurig advies te krijgen, bezocht een adviseur ons huis. We hebben alle adviezen die we kregen opgevolgd.” Hij somt op: “Dubbel glas, dakisolatie, zonnepanelen en isolatie tussen de slaapkamer en zolder.” 

Lening

“We hebben alle maatregelen betaald met een duurzaamheidslening. De voorwaarden van die lening zijn heel gunstig. En bovendien: onze zonnepanelen leveren zo veel op dat we die lening over 5 of 6 jaar al hebben terugverdiend.”

Het resultaat

Volgens Van de Kaa is zijn woning veel comfortabeler geworden door de maatregelen. Warmte blijft beter binnen. Ook is het veel stiller in huis. Maar belangrijker vindt hij dat zijn ecologische voetafdruk nu kleiner is geworden. “We verbruiken nu veel minder energie. We doen het dus veel beter dan een paar jaar geleden.” Maar hij zegt zich ‘geen illusies te maken’. Hij wil het nog beter doen. “Als je eenmaal bent begonnen met duurzaamheid dan blijft je zoeken naar manieren waarop het beter kan.”