Hanko Milot

Meten is weten. Dat is het advies van groene doener Hanko Milot voor het verduurzamen van je huis. “Je ziet zo niet alleen wat je verbruikt, maar ook welke stappen nut hebben en welke niet. Je kunt gaan meten, veranderen en vergelijken. En daar pas je je gedrag op aan”, vertelt Hanko.

“Ik meet mijn gas en licht met een slimme meter en het waterverbruik door een zelfgeplaatste meter op de watermeter. Die gegevens kan ik via een app op mijn telefoon of laptop dan makkelijk bekijken. Elk huis is anders. En wat bij de een werkt, heeft niet altijd hetzelfde effect bij de ander. Door het meten weet je zeker of iets nut heeft.”

Tijdschakelaar

“Zo kwam ik erachter dat een tijdschakelaar op de keukenboiler bij mij niet bespaart. Na twee dagen met tijdschakelaar vergeleek ik het verbruik met de dagen daarvoor. Blijkt dat mijn keukenboiler met een tijdschakelaar meer energie verbruikt. Mijn keukenboiler kun je dus beter warm houden, dan 's nachts uitzetten en 's morgens weer laten opwarmen.
Ook kwam ik een keer thuis van vakantie en zag ik dat er iedere dag zeven liter water was verbruikt. Dan weet je dat er ergens een lek moet zitten en kun je er iets aan doen. Zonder een meter was ik hier natuurlijk nooit achter gekomen.”

Stap voor stap

“Wij verduurzamen ons huis stap voor stap. Je hoeft niet alles tegelijk te doen, maar je kunt wel alvast een plan maken. Ik heb bijvoorbeeld niet in één keer alle lampen vervangen door ledlampen. Dat doe ik pas als een lamp kapotgaat. We hebben dubbel glas geplaatst toen de kozijnen moesten worden vervangen. En het dak hebben we geïsoleerd op het moment dat we de zolder gingen opknappen. Door het stap voor stap te doen, blijft het ook betaalbaar.”