Gerben Spies

Gerben Spies is op veel gebieden bezig met duurzaamheid. Niet alleen in zijn werk als duurzaamheidsadviseur, maar ook in zijn vrije tijd. “Ik probeer van duurzaamheid iets leuks te maken, iets dat voor verbinding zorgt. Het is niet alleen iets dat we moeten doen, duurzaamheid levert ons ook iets op.”

Gerben woont sinds vijf jaar in Bennekom, samen met zijn vrouw en twee kinderen. “We proberen als gezin zo duurzaam mogelijk te leven. Zo hebben we een elektrische auto gekocht en eten we zoveel mogelijk plantaardig. Ook kopen we niet zomaar nieuwe spullen. We denken eerst goed na of we iets echt nodig hebben. En als we iets nodig hebben, proberen we dat tweedehands te vinden. Je kunt bijna alles tweedehands kopen. Je moet alleen even de verleiding weerstaan van: nu besteld, morgen in huis.” 

Energieneutraal en aardgasvrij

“We willen ons huis energieneutraal en aardgasvrij maken. Er was al best veel gedaan toen we het huis zes jaar geleden kochten. Er was dubbel glas en het was goed geïsoleerd. Maar we willen nog een stap verder gaan. Samen met de organisatie Thuisbaas keken we naar hoe we ons huis energieneutraal en aardgasvrij kunnen maken. Thuisbaas maakte een uitgebreide analyse van wat we verbruiken en wat we verwachten te verbruiken in de toekomst. Dit was de basis van het plan. Inmiddels liggen er al 10 zonnepanelen op het dak. En binnenkort gaat de gasleiding eruit en komen er nog 6 zonnepanelen en een warmtepomp.”

Duurzaam Bennekom

Ook is Gerben een van de kernteamleden van Duurzaam Bennekom. Een actieve groep mensen die zich inzet voor milieu en samenleving. “Met Duurzaam Bennekom willen we inspireren, verbinden en een impact maken. Van het organiseren van een inspiratieavond en een klimaatcompetitie, tot het leggen van zonnepanelen. Ook zijn we een platform voor verschillende initiatieven, zoals de Zwerfafvalbrigade Bennekom Dorp en het Repair Café Ede. We brengen deze initiatieven samen en geven ze de aandacht die ze verdienen.”