Binnenkijken bij... Bart - van cv-ketel naar elektrische warmtepomp

Bart woont samen met zijn vrouw in een twee-onder-een-kapwoning uit 1991 in Ede. Stap voor stap verduurzamen ze het huis. Zo stapten ze over van een cv-ketel naar een full-electric warmtepomp, dook Bart zelf de kruipruimte in om de vloer te isoleren en laten ze binnenkort HR++-glas plaatsen. 

Waarom vind je het belangrijk om je huis te verduurzamen?

Bart: "Mijn vader is altijd al bezig geweest met verduurzamen: zonnepanelen, warmtepompen, zonnecollectoren… Ik ben er dus mee opgegroeid. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het ook op de lange termijn leefbaar blijft op deze wereld. En daarom vind ik dat we zuinig om moeten gaan met fossiele brandstoffen. Als het niet nodig is, moet je het niet gebruiken. Dus wilde ik ons huis van het gas af hebben. Daar wil ik me graag voor inzetten én ik heb een handig netwerk met mensen die me kunnen helpen. Dan is de keuze voor mij snel gemaakt.”

Welke maatregelen hebben jullie al genomen?

"Toen we hier kwamen wonen, hebben we direct 17 zonnepanelen op ons dak gelegd. Later heb ik er nog eens 15 bijgelegd omdat ik elektrisch ging rijden. Daarna volgden zonnecollectoren en elektrische vloerverwarming. Ik heb laatst de kruipruimte zelf geïsoleerd met isolatieplaten van piepschuim. Dat werd onverwacht een veel grotere klus dan ik het bedacht, omdat de grote panelen niet door het gat van de kruipruimte pasten. Ik moest ze dus allemaal doormidden zagen. Ik ben blij dat ik het gedaan heb, maar het was een enorme klus in mijn eentje.”

We zijn ook overgestapt van een traditionele cv-ketel op een full-electric warmtepomp. Die heeft een kennis van mij, die hier een bedrijf in heeft, voor me geïnstalleerd. De overstap naar een elektrische warmtepomp was logisch. Met een hybride warmtepomp blijf je nog steeds gas gebruiken; dat hebben wij nu niet meer. Het bevalt heel goed. In de winter gebruikt onze de pomp wel wat extra energie en als het écht koud is, zakt de binnentemperatuur soms een halve graad, maar hij doet het prima. Een bijkomend voordeel: in de zomer kunnen we er ook mee koelen."

Hoe hebben jullie het aangepakt?

“We hebben advies gevraagd bij het Energieloket van de gemeente Ede. Ik vind dat ook wel een tip voor anderen: goed advies vragen, zodat je weet wat de opties zijn. De energieadviseur, Remco de Vries, van het Energieloket keek naar zaken waar we zelf niet meteen aan dachten, zoals de kwaliteit van het glas aan de voorkant van ons huis. Ik dacht dat het prima was, maar daar bleek nog veel warmte door te verdwijnen omdat het oud dubbel glas is. Het Energieloket adviseerde ons om het te vervangen door HR++ glas, waar we nu een offerte voor hebben aangevraagd. Ze kwamen er ook achter dat het nog best tocht in ons huis, dus ook daar heb ik tips voor gekregen."

Wat heeft de verduurzaming jullie gekost?

"In totaal hebben we tussen de 30.000 en 40.000 euro geïnvesteerd. Dat is veel geld, maar ik heb eigenlijk nooit uitgerekend wat de terugverdientijd is. Als je een cv-ketel koopt, ga je ook niet uitrekenen of je dat ooit terugverdient. Ik wilde het vooral graag doen. Dit is een keuze voor de toekomst. We hebben wel gebruik gemaakt van de ISDE-subsidie voor de warmtepomp en zonnecollectoren. Vanuit deze subsidie kregen we in totaal ongeveer € 4000 terug.”

Welke uitdagingen kwamen jullie tegen?

Bart: "Ik vind de wet- en regelgeving soms best een uitdaging. Bijvoorbeeld nu we terugleverkosten moeten betalen voor de elektriciteit die we opwekken. Als we in de zomer drie weken op vakantie gaan, kosten de zonnepanelen gewoon geld. Dat voelt raar. Of wanneer een subsidie- of adviesaanvraag minder snel gaat dan ik zou willen. Als je aan de slag wilt, heb je geen zin om een half jaar te wachten! Maar over het algemeen ben ik blij met de maatregelen die ik heb genomen. Alles werkt zoals het moet. Ik ben nog niet klaar: we wachten nog op de offerte voor de ramen. En ik overweeg ook om een thuisbatterij te installeren om stroom op te slaan.” 

Op 26 mei krijgt de woning van Bart een blowerdoortest om luchtlekken in het huis op te sporen. Wil je weten hoe zo'n test werkt of ben je benieuwd naar de resultaten? Houd deze website in de gaten!