Bewoners Zandhoek Otterlo

Een kaal grasveld, dat was de Zandhoek in Otterlo. Dat kon anders, vonden bewoners. Samen gingen ze aan de slag om hun buurt groener te maken.

Shovel vol met planten

“Iemand had het idee om het veld meer aan te kleden en vroeg wie wilden helpen. Steeds meer mensen haakten aan en we begonnen met het planten van vlinderstruiken”, vertelt een van de bewoners. Toen de Ede Doet-bonnen kwamen, maakte de buurt nog meer plannen voor de Zandhoek. “We vroegen iedereen wat ze zouden willen doen met het grasveld. Daaruit kwam een aantal ideeën waarop men punten kon inzetten. Het plan met de meeste punten werkten we verder uit.”

Laaiend enthousiast

“Met die plannen gingen we naar de gemeente. Die gaf aan dat we misschien ook wel subsidie konden krijgen. De subsidieverstrekker zei nee, maar koppelde ons wel aan Steenbreek Ede.” Zij waren laaiend enthousiast over de plannen en dacht mee met de buurt om het plan nog beter te maken. Steenbreek wil de biodiversiteit verbeteren. Ze stelden verschillende soorten planten voor, waardoor er het hele jaar bloei is. “Als buurt wilden we de kosten en het onderhoud laag houden. Ook daarin dacht Steenbreek goed mee.”

Profiteren

Met het aangepaste plan vroeg de buurt nog een keer subsidie aan. Met succes! Naast subsidie en Ede Doet-bonnen om het project mee te betalen, profiteerden de bewoners ook van bedrijven uit de buurt. “Iedereen hier heeft wel een eigen bedrijf of kent iemand met een eigen bedrijf. Zo konden we gratis of met korting machines huren of planten uitzoeken. En van de gemeente kregen we gratis grond.”

Groen spreekt aan

Nu staan er haagjes en planten op de Zandhoek. “Het voordeel van groen is dat het mensen op heel veel manieren kan aanspreken. Het is leuker om buiten te zitten bij een haagje, het is mooier en oogt netter. Kinderen kunnen verstoppertje spelen en het is goed voor de biodiversiteit.” Wil je jouw buurt ook groener maken? Struin eens door deze website voor tips.