7 tips om wateroverlast te voorkomen in je tuin

Na een stevige regenbui kan je tuin flink wat te verduren krijgen. Plassen water, modderpoelen en planten die lijken te verdrinken... Het is een bekend probleem voor veel tuineigenaren. Met deze 7 tips zorg je ervoor dat jouw tuin na een regenbui niet meer verandert in een moeras.

1. Tegel eruit, plant erin

Een van de makkelijkste manieren om wateroverlast te voorkomen is door tegels te vervangen door planten. Tegels laten geen water door, terwijl planten en gras juist goed water opnemen. Bovendien is een tuin met veel groen goed voor de biodiversiteit en een stuk koeler in de zomer. Dus: tegel eruit, plant erin!

2. Regenton

Met een regenton vang je zelf in de tuin regenwater op. Zo stroomt het water niet weg in het riool, maar kun je het later gebruiken om je planten water te geven. Goed voor de tuin, goed voor het milieu en blije planten! 

3. Regenpijp afkoppelen

Regenwater dat op je dak valt gaat vaak via een regenpijp naar het riool. Zonde van dat schone regenwater, want de grond kan het ook goed gebruiken. Koppel je regenpijp af van het riool en laat het water direct in je tuin lopen. Zo ervaar je minder wateroverlast op straat tijdens extreme regenbuien. Het riool wordt namelijk minder overbelast.

Ontdek meer over regenwater afkoppelen

4. Waterdoorlatende grond

In een tuin met tegels kan het water niet makkelijk wegzakken in de grond. Voor een terras of tuinpad kun je ook waterdoorlatend materiaal gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor, grind, split of dolomiet (ook verkocht als Gravier d’Or of Dololux).

5. Groen dak

Een groen dak is een dak bedekt met met substraat (ondergrond) en planten. Dit zorgt niet alleen voor isolatie en een verlaging van de temperatuur in de zomer, maar vangt ook regenwater op. Zo voorkom je dat al het water in één keer van je dak de tuin instroomt.

Lees meer over groene daken

6. Geveltuin

Geveltuinen zijn kleine tuinen tegen de gevel van een woning of schuur. Ze zijn vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuin hebben. De planten langs de muur van je huis nemen regenwater op en zorgen voor extra groen in je buurt. 

Hoe leg je een geveltuin aan?

7. Regenwatervijver of wadi

Een greppel of wadi is een plek in je tuin waar regenwater naartoe kan stromen en tijdelijk kan blijven staan. Dit water kan dan langzaam de grond in zakken of verdampen. Het is een goedkope manier van wateropslag: zichtbaar en goed voor de biodiversiteit.

Een groene tuin voor de Maranathakerk

Naast de Maranathakerk in Lunteren ligt een stukje tuin. Het kreeg weinig aandacht en de grond was er droog. Met hulp van onder andere Steenbreek Ede knapte een aantal vrijwilligers de tuin op.

Benieuwd hoe? Lees verder!