Een groene tuin

Een groene leefomgeving zorgt voor een betere luchtkwaliteit, geeft verkoeling in de zomer en zorgt voor een beter leefgebied van vogels, vlinders en andere insecten.

Het klimaat verandert

Ook in Ede zien we de gevolgen van klimaatverandering. Daar kunnen we niet omheen. Extreme regenbuien zorgen soms voor veel water op straat en in de tuin. We ervaren vaker periodes van hitte en droogte. En de temperatuur is in de afgelopen 100 jaar zelfs gemiddeld met 1,9°C gestegen. Door met elkaar samen te werken zorgen we ervoor dat onze omgeving leefbaar blijft. Groots is niet altijd nodig, alle kleine beetjes helpen. Je kunt bijvoorbeeld je tuin vergroenen!

Bekijk hierhoe jij in zes stappen je tuin kunt vergroenen.

Maak je omgeving groener

Tuinieren brengt je in beweging en zorgt dat je buiten bent. Mensen in een groene buurt beoordelen hun gezondheid positiever dan mensen in een groenarme buurt. Je kunt je tuin op verschillende manieren vergroenen. Vervang bijvoorbeeld zo veel mogelijk tegels door groen of laat een klimplant tegen je schutting aangroeien.

Zorg voor verkoeling in je tuin

Onder een boom kan het maar liefst 10 graden koeler zijn dan in de zon. Dit komt door de schaduw en verdamping van water via de bladeren. De zomers worden langer en warmer, daarom is het belangrijk om te zorgen voor verkoeling in je tuin. Dit kun je doen door een groene haag te plaatsen in plaats van een schutting, of een boom of struik te planten voor schaduw.

Trek dieren naar je tuin

Dieren kun je naar iedere tuin trekken. Of je nu een kleine tuin, grote tuin, balkon of dakterras hebt. Een groene tuin biedt dieren niet alleen voedsel, maar ook schuil- en vluchtgelegenheden. Bijvoorbeeld door vogelhuisjes, vlinderkasten en bloeiende planten met veel nectar en stuifmeel trek je meer dieren naar je tuin.

Eten uit je tuin

Een groene tuin kan heel makkelijk én smakelijk zijn. Zo groeien bijvoorbeeld kruiden de hele zomer door. Beetje water, pluk en geniet! Zo heb je verse producten binnen handbereik. Als je een balkon hebt kun je bijvoorbeeld kruiden of aardbeienplanten in een pot zetten. Of in een wat grotere tuin fruitbromen en struiken plaatsen.

Vang regenwater op in je tuin

Vang regenwater op in je tuin. Zo ervaar je minder wateroverlast op straat en je tuin verdroogt minder snel in tijden van droogte. Regenwater opvangen doe je bijvoorbeeld met verharding die water doorlaat zoals een looppad van grind. Of vang water op in een regenton en gebruik het weer om de planten water te geven. Je kunt ook tegels vervangen door planten. Water kan dan direct de bodem intrekken.

  • Goed voor je gezondheid
  • Biedt leven aan veel dieren
  • Zorgt voor verkoeling tijdens warme dagen
  • Zorgt voor een betere luchtkwaliteit
  • Verhoogt de waarde van je huis
  • Je ervaart minder omgevingsgeluid
  • Vermindert wateroverlast en -schade

Vragen?

Heb je vragen over het vergroenen van je tuin? Neem dan contact op met Steenbreek: steenbreek@ede.nl.