Eropuit in de natuur

Wist je dat het bewegen in de natuur ons zowel gelukkiger als gezonder maakt? Gelukkig heeft Ede genoeg plekken om hiervan te genieten! In Ede kun je eindeloos fietsen, wandelen en paardrijden langs heide, weilanden en door het bos. 

Fiets over de paarse heidevelden, door bossen of langs akkers en weilanden. In en rond Ede liggen veel brede, veilige en comfortabele fietspaden. Deze slingeren liggen langs de populaire knooppuntenroutes. Een overzicht van fietsroutes in onze gemeente vind je op de site van Bezoek Ede.

Ontdek onze fietsroutes

Mountainbikeroutes

Ga je liever op pad met een mountainbike? Er zijn genoeg routes voor de liefhebbers van klimmen, mul zand en smalle bospaadjes. In de natuurgebieden vind je ruim tachtig kilometer aan uitdagende mountainbikeroutes bij Ede, Otterlo en Lunteren.

Alles over mountainbikeroutes in Ede

Aanpassingen mountainbikeroute Otterlo

Goed om te weten: vanaf 8 januari is een deel van de mountainbike route, aan de oostkant van de Harderwijkerweg (N310), afgesloten voor mountainbikers. Dat doen we om de natuur op de Zanding te beschermen. De rest van de route bij Otterlo blijft bestaan. De MTB-route door het Roekelse bos (aan de andere kant van de N310) maken we langer en beter. Meer hierover lees je in dit nieuwsbericht.

In Ede vind je ontzettend veel wandelroutes. Of je nu op zoek bent naar een gemarkeerde wandelroute, een NS-wandeling of een boswandeling. Al wandelend ontdek je al het moois dat de Edese natuur te bieden heeft.

Alle wandelroutes in Ede

Ruimte voor de natuur

Van het najaar 2023 tot en met winter 2024-2025 passen we de padenstructuur in de bossen en natuurgebieden van Ede aan. Dat doen we onder andere door (tussen)paden af te sluiten. Zo maken we meer ruimte voor de natuur en zorgen we ervoor dat de dieren in dit gebied minder snel gestoord worden. Help je mee? Blijf dan op de wandelpaden en fietsroutes. De meeste bestaande wandelroutes blijven gewoon open.

Hoe maken wij ruimte voor de natuur?

Wat is er nu leuker dan de Edese natuur vanaf een paardenrug te verkennen? De afwisselende natuur rondom Ede leent zich uitstekend om er met een paard op uit te gaan. Met bijna 200 kilometer aan ruiterroutes is er meer dan genoeg om je dagenlang te vermaken. Er is een groot netwerk van ruiterpaden met goede startlocaties en ruime parkeerplaatsen.

Ontdek de ruiterroutes