Ruimte voor de natuur
Van het najaar 2023 tot en met winter 2024-2025 passen we de padenstructuur in de bossen en natuurgebieden van Ede aan. Dat doen we onder andere door (tussen)paden af te sluiten. Zo maken we meer ruimte voor de natuur en zorgen we ervoor dat de dieren in dit gebied minder snel gestoord worden. Help je mee? Blijf dan op de wandelpaden en fietsroutes. De meeste bestaande wandelroutes blijven gewoon open.
Afsluiten beheerpaden
De meeste wandelpaden in de bossen van Ede waren oorspronkelijk beheerpaden voor de houtkap. Inmiddels zijn de vele beheerpaden niet meer nodig. Daarom sluiten we ze af. Het verminderen van de hoeveelheid paden is beter voor de natuur en fijner voor bezoekers. Op de overgebleven paden krijg je meer mee van de natuur en de stilte.
Sommige paden sluiten we af door ze te blokkeren met takkenbosjes en boomstronken. Weer andere paden worden ondiep gefreesd, zodat de aangestampte bovenlaag verdwijnt en planten weer kunnen kiemen in de ondergrond. We maken ook paden ontoegankelijk door bomen en struiken te plaatsen. We plaatsen borden bij de paden die zijn afgesloten.
Meer rust voor dieren
Voor de dieren in het bos levert het afsluiten van de beheerpaden meer rust op. De ruimte tussen de paden wordt groter, waardoor dieren minder snel gestoord worden door recreatieve bezoekers. Dat is goed voor diersoorten zoals de wespendief, de zwarte specht, de zandhagedis en de hazelworm.
Zo herstellen we de balans tussen natuur en recreatie en kunnen we nog heel lang genieten van de Edese natuur en wilde dieren.
Inloopavond op 2 september 2024
Dit najaar starten we met het afsluiten van beheerpaden in het Edese Bos (Oost en West). Heb je daar vragen over? Kom op 2 september tussen 19:30 en 20:30 uur langs bij de inloopavond in het Raadhuis in Ede. Aanmelden is niet nodig.
We sluiten de paden in fases af. De planning is:
- Winter 2023-2024: noord Ginkel en zuid Ginkel. Meer over deze werkzaamheden lees je op de pagina over De Ginkel.
- Januari en februari 2024: Aanpassingen MTB-route Otterlo
- Najaar 2024: Edese bos oost en west
- Winter 2024 - 2025: Westerrode en Roekel.
Op de Noord Ginkel zijn enkele paden rondom wildkijkscherm Het Groene Schuurtje al eerder afgesloten. Dat komt omdat het gebied rustgebied is voor de wolf. Het wildkijkscherm is verplaatst naar een mooie locatie op de Hindekamp. Het is goed te bereiken via de Heidebloemallee, ter hoogte van de Heidebloemplas.
Vanaf 8 januari is een deel van de mountainbike route, aan de oostkant van de Harderwijkerweg (N310), afgesloten voor mountainbikers. Dat doen we om de natuur op de Zanding te beschermen. De rest van de route bij Otterlo blijft bestaan. De MTB-route door het Roekelse bos (aan de andere kant van de N310) maken we langer en beter.
Waarom sluiten we dit deel van de MTB route af?
Op de Zanding leven dieren en planten waar het niet goed mee gaat. De routes gaan dwars door deze leefgebieden en over een kwetsbare historische aardwal. Hierdoor kunnen dieren minder goed voedsel vinden, rusten en voortplanten. Door de route af te sluiten, worden de zeldzame dieren en planten in het gebied minder gestoord en krijgen ze de kans om te herstellen.
Route door Roekelse bos
De MTB-route door het Roekelse bos (aan de andere kant van de N310) maken we langer en beter. Dat doen we samen met Stichting MTB Zuid Veluwe, als de route over de Zanding is afgesloten. Tegelijkertijd verlegd Stichting Landschapsbeheer Gelderland het Klompenpad.
U kunt gewoon blijven mountainbiken en wandelen op de andere paden en routes in Ede.
In onze gemeente zijn verschillende routes voor wandelaars, fietsers, mountainbikers, ruiters en menners. Wil je de natuur in Ede verkennen? Op de website van Bezoek Ede vind je verschillende wandel- en fietsroutes.
Wil jij meehelpen en zelf ruimte maken voor de natuur? Dat kan! Bijvoorbeeld door je tuin te vergroenen of door gaten te maken onder je schutting voor de egel. Door meer verschillende soorten planten in je tuin te zetten of door het afkoppelen van het regenwater.
Hier vind je meer informatie en tips:
- Een groene tuin
- Biodiversiteit
- Geveltuin