Isoleren

Een goed geïsoleerd huis betekent minder kou en tocht, lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot. Misschien weet je niet precies hoe goed jouw huis geïsoleerd is of welke oplossing het beste is. Lees over de verschillende manieren om hulp te krijgen bij het isoleren van je huis. En leer van de ervaringen van inwoners uit Ede die je voorgingen.

Ga naar het Energieloket

Zoek je onafhankelijke informatie of advies over isoleren? De adviseurs van het Energieloket Ede helpen je graag. Kom naar het Energieloket op de Boogstraat 11 in Ede-Centrum, stel je vraag via het formulier van het Energieloket of bel naar (0318) 48 93 21.

Meer informatie over het Energieloket

Doe een gratis warmtescan-wandeling met je buren. Samen met een adviseur van het Energieloket loop je door de buurt en via infraroodbeelden zien jullie waar huizen warmte lekken. Zo kom je er achter wat je het beste kunt doen om dit te voorkomen.

Vraag de warmtescan aan met minimaal vijf en maximaal vijftien buren. Wees er snel bij, want het Energieloket organiseert één wandeling per week. We voeren de warmtescans uit in de winterperiode wanneer het ’s nachts vier graden of kouder is. Vraag de warmtescanwandeling aan via dit formulier op de site van het Energieloket.

Afhankelijk van jouw situatie kun je een subsidie of lening aanvragen voor het isoleren van je huis. Op de pagina Subsidies en leningen vind je een overzicht van alle subsidies en leningen in gemeente Ede. Weet je zelf niet waar je recht op hebt of hoe je de subsidie aanvraagt? De adviseurs van het Energieloket staan voor je klaar om je te helpen.

Je kunt zelf veel doen voor een beter geïsoleerd huis. Denk aan kleine maatregelen zoals tochtstrips, radiatorfolie of isolerende raamfolie. Wil je grotere klussen aanpakken zoals dakisolatie of opzetwanden? Milieu Centraal heeft een handig overzicht van tips en uitlegvideo’s voor doe-het-zelvers.

Geen grote verbouwing

Veel plekken kun je prima isoleren zonder grote verbouwing. Spouwmuurisolatie gebeurt bijvoorbeeld vanaf de buitenkant. Het materiaal wordt binnen een halve of hele dag in de muur gespoten. En voor de meeste vloeren kun je isoleren vanuit de kruipruimte. Als je kozijnen of buitendeuren gaat vervangen, kies dan voor exemplaren die goed isoleren en lang meegaan. En als je toch bezig bent, overweeg dan meteen triple glas: dat zorgt voor het minste warmteverlies en meer comfort in huis.

Aannemers en bedrijven

Wil je het werk uitbesteden? Op de website van Energie Samen Foodvalley vind je een een overzicht van bedrijven in de omgeving van Ede die je graag helpen met het verduurzamen van je woning.

Wil je van het aardgas af? Voor bepaalde oplossingen, zoals een warmtepomp, is goede isolatie belangrijk. Voor andere oplossingen, zoals aansluiten op het warmtenet, is isolatie niet meteen nodig. Maar het is altijd slim om je woning te isoleren, dat bespaart energie en kosten. Meer weten over wonen zonder aardgas? Ontdek hier meer over aardgasvrij wonen.