Klimaatweek in de gemeente Ede

De week van 30 oktober tot 5 november 2023 was de Klimaatweek. In deze week was er extra aandacht voor een beter klimaat. En vooral voor wat wij met z’n allen kunnen doen om Nederland duurzamer te maken.

Wij vroegen de kinderen van groep 5 (van basisscholen de Vuurvogel en de Kraats) wat zij hopen voor 2050. En wat mensen in Ede volgens hen nu al kunnen doen om deze dromen werkelijkheid te laten worden. De dromen van een aantal van de kinderen hingen in de bushokjes in Ede. Heb jij ze zien hangen?

Lespakket

Wil je als docent of ouder ook iets doen met je klas of kinderen? Ga met ze in gesprek over het klimaat, pak krijtjes en papier en hang jullie eigen klimaatcampagneposters voor het raam! Download hier de korte klimaatles (pdf, 3 MB) en de handleiding (pdf, 770 KB) om je hierbij op weg te helpen.

Een optimistisch verhaal voor het klimaat

Gemeente Ede wil in 2050 energieneutraal zijn. Dit kunnen we alleen bereiken als iedereen in de gemeente meedoet. Daarom hebben we een optimistisch verhaal voor het klimaat nodig. Een verhaal waar zoveel mogelijk mensen enthousiast van worden:

‘Stel je eens voor: het is 2050 en het is ons in Ede gelukt om energieneutraal te zijn. De straten staan vol met bomen, struiken en wilde bloemen. De eigen auto heeft als vervoersmiddel een stapje teruggedaan waardoor er meer ruimte is voor lopen, fietsen en spelen. Het openbaar vervoer en de resterende deelauto’s zijn schoon en stil. Het geluid van vogels en insecten is in de tuinen te horen.’

Van een optimistisch verhaal als dit worden meer mensen enthousiast om zich in te zetten voor het klimaat, dan wanneer we alleen wijzen op de risico’s van niets doen. De komende tijd willen we ons daarom zoveel mogelijk focussen op een optimistisch verhaal. We willen inwoners en ondernemers van Ede een antwoord geven op de vraag: Waar doen we het voor? Dat kan van alles zijn. Voor een stillere, schonere buurt, voor lagere energiekosten of voor het goede voorbeeld dat we aan onze kinderen en kleinkinderen geven bijvoorbeeld.

In de Nationale Klimaatweek zetten we de eerste stap in het delen van een optimistisch verhaal. Samen met kinderen uit Ede hebben we aan deze boodschap gewerkt. Wat hopen zij voor Ede in 2050? Kinderen zijn eerlijk en puur, hebben daardoor vaak originele ideeën en zijn van nature vaak optimistisch. Het resultaat is geweldig!

In 2024 gaan we verder met het verzamelen en delen van optimistische verhalen voor het klimaat.