Groene daken actie

In de Edese wijk Prins Maurits Kazerne legden 21 huishoudens in 2021 en 2022 een groen dak. In totaal maar liefst 268 vierkante meter! Een mooi initiatief van de werkgroep Groen van deze wijk. Leden Ed en Constance vertellen over hoe ze deze actie hebben opgezet en wat hun ervaring is met een groen dak.

Subsidies

“We hebben de groene daken in twee fases gelegd. Door een eerste oproep in onze nieuwsbrief hebben elf huishoudens een groen dak laten leggen. Daarna bleek dat er toch meer mensen geïnteresseerd waren. Dus hebben we het opnieuw met een tweede groep van tien huizen gedaan. Doordat meerdere huishoudens het samen deden, konden we een goede prijs bij de leverancier krijgen. Voor beide groepen hebben we gebruik gemaakt van een subsidie bij het waterschap Vallei en Veluwe. De tweede groep kon ook nog gebruik maken van de subsidie van de gemeente. Die had dus dubbel geluk.”

Voordelen

Ed heeft het meeste geregeld voor de groene daken en kreeg veel positieve reactie uit de buurt: “Het kan in de wijk erg heet worden in de zomer. De groene daken zorgen ervoor dat het een stuk koeler blijft. Als je verder de wijk ingaat, zijn veel vogels en insecten verdwenen. Door groene daken aan te leggen, breng je ze weer terug. Groene daken houden ook een gedeelte van het regenwater vast. Zo stroomt het niet allemaal in één keer naar het riool. Daarnaast zit er niet veel onderhoud aan het groene dak. Je moet het ongeveer twee keer per jaar bemesten.”

Werkgroep Groen

De werkgroep houdt zich niet alleen bezig met groene daken. Ze willen de hele buurt aanpakken. Hierbij kijken ze naar biodiversiteit en hittestress. Met andere woorden willen ze meer verschillende dieren en planten in de wijk hebben, en zorgen dat het in de zomers niet zo heet wordt. Constance vertelt: “Door een wijk te vergroenen zorg je voor koelte, maar je trekt ook leven aan. Waar wij wonen was het vroeger een kazerneterrein, maar het was ook een soort natuurgebied. Het was een woonplek voor ontzettend veel dieren, bijvoorbeeld uilen en haviken. Door het bouwen van de woonwijk zijn de dieren vertrokken. We snappen dat we niet dezelfde soorten weer terug kunnen krijgen, maar een ander soort natuur kan wel terugkomen. Denk aan kleine insecten, konijnen, hazen en vogels.”

Samen

Ed en Constance vinden het belangrijk om de buurtbewoners hierbij te betrekken: “We houden ze op de hoogte via een nieuwsbrief van het buurtcomité. Ook hebben we met een vragenlijst gekeken wat hun mening is over het groen in de wijk. Het is fijn om een actie, zoals bij de groene daken, samen te doen. Dat is een stuk makkelijker en goedkoper. Door er samen mee bezig te zijn, creëer je ook meteen bewustzijn bij buurtbewoners. We bouwen en plaatsen nu vijf insectenhotels. Deze willen we uiteindelijk ook samen met kinderen uit de buurt gaan inrichten.”