Groene doener Ad Boudeling

Stap voor stap zijn huis verduurzamen, dat is wat Ad Boudeling sinds 2016 doet. Het idee dat hij voor een groot deel zelfvoorzienend is, geeft hem een fijn gevoel. Ook draagt het bij aan het woongenot. “Ik voel gewoon dat de warmte in huis veel langer blijft hangen.”

 “Vier jaar geleden kochten we het jaren ‘60 huis van mijn schoonouders in de Componistenbuurt. Daarvoor woonden we in een ecologisch nieuwbouwhuis, waar we weinig aan hoefden te doen. Ik was daar wel al bezig met duurzame maatregelen, zoals het vervangen van gloeilampen voor LED-verlichting”, vertelt Ad.

Dat kan ik ook!

“Tijdens een informatieavond van het energieloket vertelde een buurtgenoot over zijn ervaringen met het verduurzamen van zijn woning. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk. Dat kan ik ook, dacht ik toen!” Daarna maakte een medewerker van het Energieloket een warmtescan van Ad’s huis. “Toen werd pijnlijk duidelijk hoeveel onnodige energie we verloren”.

De grootste winst zit volgens Ad in de vloerisolatie. “Als we de thermostaat van de vloerverwarming ’s avonds uitzetten, dan is het ’s ochtends maar een graad kouder. Voorheen daalde de temperatuur met zeker twee tot drie graden. De warmte gaat nu niet meer verloren door de geïsoleerde houten en betonnen broodjesvloer, dat is zo’n mooie winst!”.

Meerjarenplan

Ad legt uit dat het verduurzamen van zijn huis een meerjarenplan is. Als hij iets aanpakt, dan doet hij het meteen goed. “Ik heb in 2018 het hele dak vervangen. Alle oude dakplaten eraf en isolatie, dampwerende folie, nieuwe dakpannen en 18 zonnepanelen erop. Een flinke investering, maar daar krijg je ook iets voor terug: je woont fijner en bespaart energie.”

Toilet doorspoelen met regenwater

Ad werkt bij het Edese bedrijf Bruil, waar innovaties op het gebied van duurzaamheid ook een grote rol spelen. “Daardoor ben ik privé en op mijn werk veel met het onderwerp bezig. Het is echt in mijn genen gaan zitten.” Hierdoor raken de ideeën nooit op. Ad heeft al een waterbesparend toilet, maar hij zou zijn toilet het liefst doorspoelen met regenwater uit zijn eigen tuin. Daarom wil hij in de toekomst een buffer onder de grond realiseren met regenwater. “Water kost bijna niets, dus rijk word je er niet van. Waterschaarste in droge tijden wordt echter wel een steeds groter probleem. Zoiets doe ik dus vooral voor een betere wereld voor mijn kinderen.”