3% minder CO2-uitstoot in de eerste helft van 2023

Eind 2023 willen we 15 procent minder CO2 uitstoten. Die doelstelling gaan we waarschijnlijk ruim halen. Onze CO2-uitstoot daalde in 2022 al met 22 procent. In de eerste helft van 2023 was onze uitstoot nog eens 3 procent lager.

Ede wil in 2050 energieneutraal zijn. Dat is niet alleen voor inwoners en bedrijven een grote klus, maar ook voor gemeente Ede zelf. We houden het energieverbruik van onder andere onze gebouwen, openbare verlichting en het riool bij. Op deze manier kunnen we ons verbruik steeds beter controleren en aanpakken.

De knop om

Door de hele gemeente Ede plaatsen we steeds meer duurzamere straatverlichting langs de wegen. De uitstoot door straatverlichting daalde daarom met 8 procent. Ook zetten we de knop om. De verwarming ging geen paar graden lager, waardoor we een stuk minder gas verbruikten. De zachte winter afgelopen jaar zorgde ook dat we minder gas verbruikten. We blijven ons natuurlijk inzetten om onze uitstoot naar beneden te brengen.

Co2-prestatieladder

We gebruiken de CO2-prestatieladder als hulpmiddel om onze CO2-uitstoot in de gaten te houden en verminderen. In oktober 2022 werd ons CO2-Prestatieladder certificaat op niveau 3 verlengd. Ieder jaar moeten we tijdens een beoordeling laten zien hoe we onze uitstoot in kaart brengen, en hoe we zorgen voor minder uitstoot.

Meer weten?

Bekijk het CO2-prestatieladder certificaat van gemeente Ede op de website van Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO).  Of kijk op de website van de CO2-Prestatieladder voor meer informatie.