Tuinambassadeur

Wil je jouw tuin groener maken en heb je daar wat hulp bij nodig? Maak dan een afspraak met een tuinambassadeur! Tijdens deze afspraak geeft de tuinambassadeur praktische informatie waarmee je later zelf aan de slag kan.

Maak een afspraak
Twee vrouwen praten met elkaar in een achtertuin op een grasveld.

Wat is een tuinambassadeur?

De tuinambassadeur is een tuinliefhebber en heeft door ervaring (bijvoorbeeld in eigen tuin) kennis van beplanting en hoe je insecten, vlinders en vogels naar je tuin lokt. Het ontwerp van een tuin wordt niet besproken.

Tijdens jullie afspraak beantwoordt de tuinambassadeur vragen over het groen in de tuin, opvang van regenwater en leven in de tuin. Deze afspraak duurt maximaal 1 uur.

Bekijk het overzicht van tuinambassadeurs in gemeente Ede (pdf, 647 KB). In dit bestand vertellen ze kort iets over zichzelf en hun werk als tuinambassadeur. Je maakt een afspraak met een tuinambassadeur via de knop bovenaan de pagina.

Ben jij iemand met liefde voor tuinen, die zijn kennis graag deelt met buurtgenoten. Meld je dan aan als tuinambassadeur.

Dit krijg je als tuinambassadeur van Steenbreek Ede / gemeente Ede:

  • Je gaat op pad met een hulpmiddel: een checklist waarop de te bespreken onderwerpen vermeld staan.
  • Een online training bij de start. Je krijgt hier ook een toelichting op de checklist.
  • Promotie en aankondiging tuinambassadeurs door de gemeente.
  • Een vast aanspreek punt (bij de gemeente) om jouw vragen te beantwoorden.
  • Contacten om mee samen te werken, zoals bijvoorbeeld buurtinitiatieven en Groei & Bloei.

  • Een online training bij de start. Je krijgt hier ook een toelichting op de checklist.
  • Promotie en aankondiging tuinambassadeurs door de gemeente.
  • Een vast aanspreek punt (bij de gemeente) om jouw vragen te beantwoorden.
  • Contacten om mee samen te werken, zoals bijvoorbeeld buurtinitiatieven en Groei & Bloei.

Wil je voor je je aanmeldt als tuinambassadeur meer weten over de ervaringen van andere mensen? Mireille is tuinambassadeur en deelt graag haar ervaring met jou.

Kleine veranderingen, groot verschil

“Als tuinambassadeur probeer ik mensen advies te geven over hoe ze hun tuin duurzamer en klimaatbestendiger kunnen maken. En ze de biodiversiteit kunnen verbeteren. Ik geef simpele tips over kleine veranderingen in de tuin, die bij elkaar een groot verschil kunnen maken.”

De vragen

De meeste vragen die mensen aan Mireille stellen gaan over beplanting, beestjes in de tuin en over waterinfiltratie. “Als je wilt kan er iedere maand van het jaar iets bloeien in je tuin! Ik denk dat mijn eigen tuin altijd wel iets in bloei heeft staan. Bijen zijn bv al actief als de temperatuur goed is. Dat kan heel vroeg en laat in het jaar zijn. Het is dus heel belangrijk dat er voor hun altijd iets te snoepen is in de tuin!”

Mensen inspireren

Het leukste om te doen als tuinambassadeur? “Mensen inspireren om de tuin groener te maken. Maar ook mensen laten zien dat een groene tuin minder tijd en geld kan kosten dan een volledig stenen tuin. En hoe leuk het is om natuur te zien in je eigen tuin! Je kunt echt op safari in eigen tuin!” aldus Mireille.

Eigen aanpak

Iedere tuinambassadeur heeft z’n eigen aanpak. Zo gaat Mireille langs bij de mensen die vragen stellen.  “Een tuinadvies kost me ongeveer twee uur. Ik ga een uurtje op bezoek en daarna werk ik het advies uit in een mail voor mensen.”

Groene vingers

“Wil je je inzetten voor een betere en groenere wereld én heb je groene vingers? Dan raad ik je aan om tuinambassadeur te worden. Maar je hoeft echt niet alles te weten. We zijn met een team ambassadeurs. Als we vragen hebben, kunnen we elkaar om raad vragen. Zelf tuinier ik al mijn hele leven. Erfelijk belast noem ik het altijd. Beide opa's waren echte tuin en natuurmensen. Met mijn moeder (ook tuinambassadeur en tuinvogelconsulent bij de vogelbescherming) heb ik samen al bijna twintig jaar een moestuin.”