Zonnepanelen

Duizenden Edenaren hebben samen al meer dan 40.000 zonnepanelen geïnstalleerd.  Ze besparen een heleboel uitstoot van CO2 én hebben een flink lagere energierekening. Wil jij ook zonnepanelen op je dak? Hieronder lees je hoe je weet of jouw dak geschikt is, waar je advies kunt krijgen en hoe je ze kunt betalen als je het geld niet zomaar klaar hebt liggen.

Om te beginnen wil je natuurlijk weten of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Welk dakvlak ligt gunstig op de zon, is er niet te veel schaduw van bomen of hoge gebouwen? En als je dat weet, hoeveel panelen passen er dan op? Kijk hiervoor op MilieuCentraal of Zonatlas.

Vervolgens koop of lease je de panelen. Er is inmiddels een enorm aanbod van zonnepanelen, maar er zijn grote verschillen in prijs en kwaliteit. Laat je dus goed adviseren, bijvoorbeeld het energieloket.

Zonnepanelen zijn een hele aanschaf. Gelukkig verdien je ze vaak in tien jaar alweer terug, omdat je bespaart op je elektriciteitsrekening. Een zonnepaneel levert meer rendement dan spaargeld op de bank.

Wat ook helpt:

  • Bij de Belastingdienst kun je de btw terugvragen van je zonnepanelen. Dat is 21%, dus de moeite waard! Vaak regelt de leverancier van de panelen dit voor je.
  • Heb je het geld niet op je spaarrekening staan, dan biedt de gemeente Ede een lening met gunstige rente: 'de Toekomstbestendig Wonen Lening’. 
  • Je kunt ook geld lenen bij het Warmtefonds. Verdien je minder dan € 60.000 per jaar, dan hoef je er ook nog eens geen rente over te betalen.
  • Kijk voor de overige mogelijkheden op de website van Vereniging Eigen Huis.

Geld lenen spannend? Dat snappen we. Toch kunnen we het wel aanraden, het kan enorm schelen in de kosten die je per maand kwijt bent aan energie. Zo kun je met zonnepanelen, een lening en rente zelfs meer geld overhouden dan zonder. Bekijk maar eens hetrekenvoorbeeld in een artikel van RTL Nieuws.

Soms zijn zonnepanelen niet mogelijk. Het kan zijn dat een boom te veel schaduw geeft op je dak. Dat is geen reden om de boom te mogen kappen. Ook kan het zijn dat er beschermde dieren op of in je dak zitten, waar je rekening mee moet houden. En als je huis een monument is, heb je een vergunning nodig voor zonnepanelen, maar soms zijn zonnepanelen op een monument niet toegestaan.

Is je dak niet geschikt? Niet getreurd: er zijn heel veel zonnepaneelprojecten waar je aan mee kunt doen, bijvoorbeeld op scholen, bedrijven, sportkantines of stallen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij ValleiEnergie, de lokale energiecoöperatie.

Groene Doener Jaap Goris

“Op je dak brengt je spaargeld meer op dan op de bank!” Lees het hele verhaal hier.