Isoleren

Isoleren is eigenlijk altijd een goed idee. Fijn voor jezelf, je portemonnee én voor het klimaat. De investering verdien je snel terug. 

Voordelen isolatie

Is jouw huis al goed geïsoleerd? Daarbij moet je denken aan je dak, muren, ramen en vloer. Het is even een investering, maar daarna is isolatie pure winst:

  • Je bespaart heel veel energie, en dus CO2-uitstoot
  • Je energierekening gaat fors omlaag
  • Je huis wordt veel comfortabeler: geen koude voeten, tocht, condens en koudeval vanaf de ruiten

Dat is niet alleen prettig voor jezelf en je huisgenoten, maar je helpt ook Ede klimaatneutraal te worden!

Kosten snel terugverdienen

Voor een gemiddeld rijtjeshuis is de besparing flink. Een niet-geïsoleerd rijtjeshuis gebruikt 3300 m3 gas, en mét isolatie is dat maar 600 m3 per jaar. Dat scheelt jaarlijks ruim € 1500!

Als je spaargeld hebt, krijg je op de bank bijna geen rente. Als je het geld investeert in isolatie van je woning, levert dit veel meer rendement op! In het overzicht hieronder kun je zien in hoeveel jaar je de kosten hebt terugverdiend. Na die terugverdientijd maak je dus pure winst. En vergeet niet: het comfort begint al op dag 1! 

Voor een rijtjeshuis:

  • Dakisolatie: je bespaart € 550 per jaar, terugverdientijd 8,5 jaar (kosten € 4600)
  • Spouwmuurisolatie: je bespaart € 550 per jaar, terugverdientijd nog geen 4 jaar (kosten € 2100)
  • Tripelglas HR++: je bespaart € 270 per jaar, terugverdientijd 13 jaar (kosten € 3500)
  • Vloerisolatie: je bespaart € 180 per jaar, terugverdientijd 9 jaar (kosten € 1600)

(bron MilieuCentraal, hier staan vergelijkbare cijfers ook voor twee-onder-een-kap of vrijstaande woningen).

Waar beginnen?

Misschien weet je niet hoe goed je huis geïsoleerd is. Of je weet niet waar je moet beginnen, of welk isolatiemateriaal je moet kiezen. Vraag dan een gratis onafhankelijk energiebespaaradvies aan of een bezoek van een energie-ambassadeur. De energie-ambassadeur komt bij je thuis de situatie bekijken en vertelt je wat je kunt doen om meteen te beginnen met isoleren en geld besparen.

Beschermde dieren in je dak of muur

Bij isolatie moet je rekening houden met beschermde dieren die in je dak of je spouwmuur kunnen zitten. Als er huismussen of gierzwaluwen nestelen onder je dakpannen of in de dakgoot, heb je die waarschijnlijk wel eens gezien. Maar van vleermuizen merk je vaak helemaal niets. Toch mag je die niet verstoren, want het zijn - net zoals broedvogels - beschermde diersoorten. Wil je weten of er vleermuizen aanwezig zijn? Schakel dan een deskundige in op het gebied van vleermuizen, bijvoorbeeld een onderzoeker van een ecologisch adviesbureau dat is aangesloten bij Netwerk Groene Bureaus

Heb je broedende vogels of vleermuizen? De isolatiewerkzaamheden moeten dan plaatsvinden buiten het broedseizoen (niet tussen half april tot half augustus). Ook moet je de dieren een alternatief bieden door nestkasten of vleermuiskasten te plaatsen. En dan kun je toch je dak en je muur gewoon isoleren. Hiervoor heb je wel een ontheffing nodig van de provincie.