Elektrisch rijden

Denk je erover een elektrische auto te kopen? Dat is een goed idee, want elektrisch rijden heeft veel voordelen. Maar misschien twijfel je omdat er nog geen laadpaal in de buurt is. Geen probleem: vraag dan gewoon een openbare laadpaal aan.

Voordelen elektrisch rijden

Elektrisch rijden is een goed idee. Het heeft grote voordelen, voor jou, voor Ede en voor de wereld:

  • je elektrische auto stoot geen uitlaatgassen uit, dus de lucht in Ede blijft schoon
  • je elektrische auto is veel stiller
  • je elektrische auto is duurzamer, vooral als hij oplaadt met groene stroom (alle openbare laadpalen in Ede leveren groene stroom) 

Kortom: je maakt Ede schoner, rustiger en duurzamer!

Laadpalen: eigen terrein of openbare laadpaal

Als je je auto op eigen terrein kunt parkeren, dan kun je die opladen met een laadvoorziening die aangesloten is op de meterkast van je woning/bedrijf. Zo niet, dan ben je aangewezen op een openbare laadpaal.  Er komen steeds meer openbare laadpalen in Ede.

Openbare laadpaal aanvragen

Je kunt ook gratis een openbare laadpaal aanvragen. Daarvoor moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • je hebt geen mogelijkheid om de auto op eigen terrein te parkeren
  • je woont in de gemeente Ede of je werkt hier minimaal 18 uur per week
  • je bezit of leaset een elektrische of plug-in hybride auto
  • Binnen een loopafstand van circa 250 meter van je woon-/werkadres is nog geen laadpaal aanwezig of staat nog geen laadpaal gepland

Het plaatsen van een oplaadpunt duurt vanaf het moment van aanvraag ongeveer drie maanden. Het aanvragen en plaatsen van een openbaar laadpunt is gratis. Er zijn wel kosten verbonden aan het gebruik van de laadpaal (kosten per afgenomen kWh). Als je gebruik wilt maken van een openbaar oplaadpunt voor elektrische auto's, dan heb je een laadpas nodig. 

Groengas rijden

Groengas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Groengas wordt schoon geproduceerd en is hernieuwbaar. Kijk op de website van Groengas Nederland voor tanklocaties. Daar vind je ook de voordelen van rijden op groengas.