Een goed werkend riool
Het riool. Doorgaans niet zo’n sexy onderwerp. Maar het zorgt er wel voor dat jij elke dag kunt douchen of naar het toilet kunt gaan. Een goed werkend riool is belangrijk voor je gezondheid. We zouden er daarom heel goed voor moeten zorgen.
Verstopping
Alles wat je in de gootsteen of door de wc spoelt, komt in het riool terecht. In de meeste gevallen is het riool daar ook voor bedoeld, maar in sommige gevallen juist niet. En dan is dat schadelijker dan je denkt. Vet stolt en doekjes hopen op. Dit leidt tot verstoppingen bij je thuis die vaak alleen door een ontstoppingsbedrijf verwijderd kunnen worden. Ook verderop in het riool kunnen problemen ontstaan, zoals vastgelopen pompen en verstopte roosters. En sommige chemische stoffen, zoals medicijnen en verf, zijn niet of nauwelijks uit het water te verwijderen.

Al dat afvalwater moet namelijk weer gezuiverd worden, zodat het veilig kan terugkeren in het oppervlaktewater: onze rivieren, meren, sloten en vijvers. En als er een keer heel veel regen valt (dat ook met het riool wordt afgevoerd) kan het zelfs gebeuren dat er schadelijke stoffen in datzelfde oppervlaktewater terechtkomen. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten.
Wat kun je zelf doen?
Door het riool alleen te gebruiken waarvoor het bedoeld is. En eigenlijk is dat heel simpel: urine, ontlasting, gewoon toiletpapier en (af)waswater.
Medicijn- en verfresten
Breng je oude medicijnresten naar het ziekenhuis of dichtstbijzijnde apotheek. Verfresten? Breng deze naar het afvalbrengstation (Neonstraat 4, Ede) en in de meeste gevallen kun je het ook weer inleveren bij de winkel waar je het gekocht hebt.
Vetresten en schoonmaakdoekjes
Schoonmaakdoekjes gooi je bij het restafval en afgekoeld frituurvet giet je terug in een oud melkpak en lever je in bij een inzamelpunt bij jou in de buurt.
Inzamelpunt frituurvet
Bekijk welke inzamelpunten er bij jou in de buurt zijn.
Toch last van verstopping?
Heel vervelend! Zit de verstopping in het gemeentelijk deel van het riool? Dan betalen wij de kosten voor het opgraven van de erfgrensput en het oplossen van de verstopping. Zit de verstopping in jouw deel van het riool? Dan ben je zelf verantwoordelijk. Je betaalt dan alle kosten voor het oplossen van de verstopping.
Kijk op de website van de gemeente Ede voor meer informatie en de telefoonnummers van ontstoppingsbedrijven.
Meer informatie
Klik hierals je meer wilt lezen over waterbeheer en riolering.