René Visser

“We denken al over een tweede elektrische deelauto in Kernhem”

Het begon 5 jaar geleden met een idee: meer onderlinge samenhang in de wijk Kernhem. Inmiddels zijn zeker 350 mensen actief in het wijknetwerk KenHem. Communityleider René Visser is trots op KenHems laatste aanwinst: een elektrische deelauto! 

“Toen we begonnen, wilden we mensen met elkaar verbinden”, vertelt René. “De jeugd had weinig te doen, bewoners kenden hun buren niet. Wie komt er dan een pannetje soep brengen als je ziek bent?” Met een groep gelijkgestemden, vanuit een christelijke achtergrond, startte hij KenHem.

Deelauto financiert projecten

“Bij ons begin riep ik al: het zou mooi zijn als we over een paar jaar een deelauto zouden hebben. Inmiddels hebben we allerlei projecten opgezet rond zorg, jeugd, zingeving, deeleconomie en duurzaamheid. Maar steeds weer zeiden mensen: wanneer komt die deelauto nou eens?” René besloot daarom om door te pakken. De opbrengst van de deelauto zou ook meteen helpen om andere projecten te financieren.

Comfortabel en stil

“Ik dacht wel meteen: als we echt innovatief en duurzaam willen zijn, moeten we een elektrische auto hebben. Dat is iets minder rendabel, maar met sponsoren hebben we het toch voor elkaar gekregen.” De deelauto staat sinds half december bij winkelcentrum Parkweide, waar de gemeente een laadpaal heeft geplaatst. De auto rijdt heerlijk, geven gebruikers aan. “Hij is heel comfortabel en stil. En hij heeft met 250 kilometer een prima bereik.”

Duurzaam bezig

Het gebruik van de auto is boven verwachting. “De auto is nu al rond de 20 uur per week in gebruik. We denken al over de volgende deelauto, bij basisschool de Vuursteen. Laatst vertelde een stel me dat hun tweede auto kapot was gegaan, en dat ze geen nieuwe meer gingen kopen. ‘Dan nemen we de deelauto wel’, zeiden ze. Kijk, dan ben je lekker duurzaam bezig!”