Lotte de Ruiter

"Die energierekening maakte me heel gelukkig"

In de zomer van 2015 kwam voor Lotte de Ruiter (31) een droom uit. Binnenkort zou ze haar eigen kinderschoenen winkel Hippe Tante in het centrum van Ede openen. Dat ze eerst een paar energiemaatregelen moest nemen, was haar meteen duidelijk. Maar dat ze daar zo snel de vruchten van zou plukken, kwam voor de jonge Edese ondernemer toch nog onverwacht. Toen haar twee kinderen (nu 7 en 10) allebei naar de basisschool gingen, zag Lotte de Ruiter kans om een langgekoesterde wens te realiseren: een eigen zaak beginnen. Dat werd Hippe Tante, winkel in kinderschoenen en cadeaus aan de Doelenstraat. Het ruime pand dat ze daarvoor op het oog had, vroeg echter wel om een paar forse energiemaatregelen.

Netwerk

De Ruiter, die vanaf haar zesde al in Ede woont, liet zich bij de energiemaatregelen adviseren en bijstaan door haar lokale netwerk. Een vriendin deelde haar ervaring als medewerker van een groene energiemaatschappij. Een bevriende installateur adviseerde haar over de meest geschikte cv-ketel voor haar situatie. En haar echtgenoot, aannemer van beroep, nam de verbouwing op zich. "Zo droeg iedereen een ontbrekend stukje kennis aan, en ik stelde een paar gerichte vragen aan vakmensen," zegt De Ruiter. "Al met al liep dat heel vlot."

Fris licht

Omdat haar winkel zo’n vijftig uur per week open is, keek de jonge ondernemer eerst naar de verlichting. Ze verving ongeveer vijftig halogeenlampen door ledlampen."Een investering van zo’n 500 euro, dus dat valt mee," zegt ze. "En je verdient dat geld binnen twee jaar terug. Bovendien komen de producten in de winkel nu veel mooier uit, met die frisse ledverlichting."

Energievreter

Het aanpakken van de verwarming was een grotere ingreep. De blower of heater boven de winkeldeur werd vervangen door een nieuwe, zuinige cv-installatie. Zo’n blower bij de ingang is volgens De Ruiter een vergeten energievreter: ‘Veel winkeliers staan er niet bij stil. Ze lijken te denken dat zo’n apparaat de enige manier is om hun pand goed te verwarmen. Maar het vraagt heel veel energie, en dat komt elke maand terug. Terwijl je met een goed alternatief veel kunt besparen.’

Eindafrekening

De energiemaatregelen in Hippe Tante leverden niet alleen winst op voor het milieu, maar ook op zakelijk vlak. Dat bleek al na drie kwartalen. ‘Toen kwam de eindafrekening van de energieleverancier,’ zegt De Ruiter. ‘Daar werd ik heel gelukkig van. Mijn maandelijkse energielasten konden naar beneden, en fors ook! Het voelde echt geweldig om het rendement van die investering in mijn winkel te kunnen steken.’