Jan Keijzer

Jan Keijzer vertelt over de maatregelen die hij nam om zijn woning te verduurzamen. Hij heeft zonnepanelen, isoleerde zijn vloer en plaatste HR++ glas. “Je moet ergens beginnen. Bij jezelf dus.”

"De mooie natuur en de eigen omgeving vind ik belangrijk. Dat is mijn motivatie om bezig te zijn met duurzaamheid. Lang geleden begon ik al met zonnepanelen. Op het dak van de garage heb ik er toen drie gelegd, vanuit een doe-het-zelfpakket. Dat beviel goed, het smaakte naar meer. Later heb ik ze doorgegeven aan mijn kinderen, terwijl we er elf hebben laten leggen op hetzelfde garagedak. Net als die eerste drie werden deze natuurlijk ook goed georiënteerd op het zuiden.

Edese firma

Ik heb me er indertijd goed in verdiept, dus ik wist precies wát ik wilde en hóe ik het wilde. We hebben bewust een Edese firma ingeschakeld. Die zijn snel ter plaatse, als er ooit iets mee mis is. Het zijn panelen met elk een vermogen van 300 Wattpiek. Die leveren aardig wat op. Normaal dekken ze 80 procent van ons energieverbruik, maar vorig jaar bijna 100 procent. 

Advies

Nu had ik de vloer ook al eerder geïsoleerd, met folie, maar daarmee was het niet klaar. Onze woning is gebouwd in de jaren zeventig. In de spouw zat niet meer dan een plaatje glaswol. Uit het energie-advies kwam dan ook als beste optie: na-isolatie. Daarom hebben we de spouw laten bijvullen met een soort schuim. Daar heb ik me nauwelijks in hoeven verdiepen. Je hoeft alleen maar aan te geven welk product je kiest. Ook worden de ouderwetse Thermopane-ramen op de begane grond nu vervangen door HR++ glas.

Begin bij jezelf

Duurzaamheid is breder, daarom laten we de auto en de camper vaak staan. We pakken zo veel mogelijk de fiets. Je vraagt je wel eens af: helpt dit nou echt, voor een duurzame wereld? Maar je moet ergens beginnen. Bij jezelf dus. Zo dragen we persoonlijk ons steentje bij.”