Jaap Goris

“Op je dak brengt je spaargeld meer op dan op de bank!”

De gasprijs gaat stijgen, gezien al het gedoe in Groningen, vindt Jaap Goris uit Bennekom. En elektra wordt steeds goedkoper als straks iedereen zonnepanelen heeft. Bovendien is er nog het klimaat. Daarom wil Jaap nu zo snel mogelijk van het aardgas af. 

“Ik zit zelf in de commercie”, vertelt Jaap, “dus ik wil stappen zetten die iets opleveren. Toen we een kleine twee jaar geleden ons jarenzestig-huis kochten, hebben we de spouw geïsoleerd en een luchtwarmtepomp geïnstalleerd. Ook hebben we het dak vol zonnepanelen gelegd. Dat geeft meer rendement dan wanneer we ons spaargeld op de bank laten staan.”

Er kan meer

Jaap en zijn vrouw Rina lieten na de koop van hun huis een energieadvies opstellen. De gemeente subsidieert zo’n advies volledig. De adviseur vond dat we alles al hadden gedaan wat zinvol en haalbaar was. “Maar wij zijn een beetje eigenwijs”, lacht Jaap, “dus we dachten: er kan vast nog meer. De ontwikkelingen gaan razendsnel op dit gebied.”

Grotere luchtwarmtepomp

Die warmtepomp kochten ze met een mooie subsidie, waardoor ze hem al in vier jaar terugverdienen. “Nu is het een kleine pomp die de cv-ketel ondersteunt. Maar als we die ketel over een paar jaar gaan vervangen, willen we een grotere luchtwarmtepomp. Die kunnen we in de winter aanvullen met een pelletkachel of houtvergasser. Dan kunnen we van het aardgas af. In de zomer gebruiken we dan een zonneboiler.”

Onafhankelijk

Jaap hoopt dat hij over een paar jaar geen fossiele brandstoffen meer nodig heeft. “Ik rijd ook hybride, dus de energie uit mijn zonnepanelen komt wel op. Uiteindelijk willen we accu’s om energie op te slaan, maar die zijn nu nog niet te betalen. We wachten de ontwikkelingen even af, maar over een paar jaar gaat dat zeker lukken!”