Henk Brugman

“Dankzij energiescan zonnepanelen op het dak!”

Toen Henk Brugman een brief van de gemeente kreeg met een aanbod voor een gratis Energiescan, belde hij meteen om een afspraak te maken. En binnen zes weken nadat de energie-adviseur was langsgeweest, was zijn spouwmuurisolatie aangevuld, en lagen er zes zonnepanelen op zijn dak. “Ons huis, een twee-onder-een-kap uit de jaren zestig, stond in de boeken als energielabel G”, vertelt Henk. “Dat was gebaseerd op het bouwjaar, maar toen wij er 30 jaar geleden kwamen wonen, hadden we al de vloer laten isoleren en er dubbel glas in laten zetten. Dakisolatie zat er zelfs al.”

Spouwmuur aanvullen

De energie-adviseur was dus blij verrast over de isolatie van het huis. Wel vroeg de adviseur zich af of de spouwmuur wel was geïsoleerd. Henk: “Dat heb ik laten uitzoeken en die spouw bleek wel ooit gevuld te zijn met isolatiekorrels, maar die waren na 30 jaar behoorlijk uitgezakt. Dus dat hebben we meteen maar laten aanvullen, zodat de hele muur weer goed geïsoleerd is.”

Panelen op dakkapellen en schuur

Een andere tip van de energie-adviseur was het plaatsen van zonnepanelen. Ook daar ging Henk voortvarend mee aan de slag. “In het rapportje van de Energiescan stonden een paar adressen voor zonnepanelen. Daar ben ik meteen achteraangegaan. Binnen zes weken lagen er zes op ons dak: twee op de dakkapellen en vier op de schuur.”

Van energielabel G naar C

Henk heeft zeker geen spijt van de Energiescan. “Als de gemeente dit niet had aangeboden, hadden we het waarschijnlijk pas laten doen als we het huis zouden willen verkopen. Maar zo besparen we nú al op de elektriciteitsrekening.” Op zijn computer ziet hij precies hoeveel de panelen opleveren. “Alleen al vandaag, een mooie zonnige dag in maart, hebben de panelen om half 5 al meer dan 1 kilowattuur per paneel opgeleverd!” En het energielabel? “Dat zit nu op C!”