Gert-Jan Smit

Duurzaamheid zit Gert-Jan Smit in zijn natuur, zowel in mijn werk als privé. Als mede-oprichter van ‘Alles op Groen’ helpt hij huishoudens verduurzamen. Uiteraard gebeurt dat dus ook met zijn eigen huis!

“Sinds we drie jaar geleden een jarenzestighuis kochten in de Componistenbuurt, werk ik een dag minder. Die gebruik ik om het huis stap voor stap te verduurzamen”, vertelt Gert-Jan. “Eerst heb ik de vloer en de gevel geïsoleerd. En dit jaar doe ik het dak.” Heel technisch vindt hij zichzelf eigenlijk niet, maar met een beetje hulp van YouTube isoleert hij het toch allemaal zelf.

Duurzaamheidslening

Gert-Jan gebruikte verder een Duurzaamheidslening voor zonnepanelen en een hybride warmtepomp. Via zijn bedrijf Alles op Groen had hij alle kennis daarover bij de hand. “Een hybride warmtepomp is voor de meeste huishoudens haalbaarder dan helemaal van het gas af. Zo’n hybride warmtepomp werkt naast je combiketel. Hij kan je huis het grootste deel van het jaar prima verwarmen, alleen als het heel hard vriest springt de combiketel bij. De ketel verwarmt ook het tapwater.” Als je helemaal van het gas af gaat, moet een warmtepomp afgestemd zijn op die koudste dagen. Deze hybride warmtepomp kan zo een stuk kleiner zijn, en is dus ook een stuk goedkoper en stiller.

De isolatie en de hybride warmtepomp werken prima. “Een vergelijkbaar huishouden gebruikt gemiddeld 1200 kuub gas per jaar. Na een jaar zaten we al op 550 kuub, en inmiddels gebruiken we nog maar 350 kuub.”

Voorlopig koken op gas

Voor het koken koos Gert-Jan een pragmatische oplossing: nog altijd op gas. “Koken verbruikt misschien 30-40 kuub per jaar. Dus daarmee stoppen zet niet echt zoden aan de dijk. Intussen kost de overstap op elektrisch koken zo € 1500, voor een grotere stroomkabel, een extra groep in je meterkast, een inductiekookplaat en nieuwe pannen.” Zijn tip voor andere huishoudens: “Stap over op elektrisch koken als je toch je keuken gaat verbouwen. Maar als je oude keuken nog prima is, investeer dat geld dan liever in isolatie, dan bespaar je veel meer kuubs!”