Gerline van den Broek

“Duurzaamheid is praktisch: eten, kleding en aandacht voor elkaar”

Gerline van den Broek (27) richtte vorig jaar haar eigen bedrijf op: Pyanta. Ze verkoopt kinderkleding die is gemaakt met respect voor mens en milieu. Maar ook thuis staat duurzaamheid hoog in het vaandel.

Tijdens haar studie aan de kunstacademie in Arnhem werd Gerline zich bewust van de invloed die voedsel heeft op het milieu. “Nu koop ik verantwoorde koffie en chocola. En brood bak ik zelf met meel van een lokale molen”, vertelt ze. “Van huis uit heb ik het christelijke begrip rentmeesterschap meegekregen. Dat betekent dat we de aarde lenen en deze op een goede manier aan onze kinderen moeten doorgeven.”

Stroomversnelling

Deze ideeën kwamen in een stroomversnelling toen haar dochter Agathe werd geboren. “Toen merkte ik hoe snel kinderen uit hun kleren groeien. Het idee van kleren consumeren doet me pijn. Veel kleding van goedkope kledingwinkels is meestal niet eerlijk en duurzaam geproduceerd en gaat snel stuk.”

Meegroeikleding

Daarom startte Gerline in 2016 met Pyanta. Ze verkoopt duurzame kleding voor kinderen van 0-4 jaar. De fleurige jongens- en meisjeskleding ontwerpt en maakt zij zelf. Dit doet ze samen met haar tante die naaister is. De kleren verkopen ze vooral via internet. “Door de verlengbare mouwtjes en pijpjes groeit de kleding met het kind mee. We werken dan ook met maar vier maten in plaats van de gebruikelijke tien maten voor deze leeftijdsgroep.”

Praktische duurzaamheid

Ook thuis is duurzaamheid belangrijk in het leven van de jonge Edese ondernemer. “Op ons dak liggen zonnepanelen. Voor dagelijks vervoer gebruik ik altijd de fiets, zelfs als het regent. Agathe vindt dat geweldig! En mijn auto deel ik via MyWheels. Duurzaamheid is voor mij heel praktisch: eten, kleding en de aandacht die je elkaar geeft.”