Christa Heyting

“Niet gedacht, maar mijn huis uit 1922 is nu energieneutraal”

Gepensioneerd biologe Christa Heyting bracht vorig jaar een lang gekoesterde wens in vervulling: ze maakte haar huis in Bennekom energieneutraal. Maar daar ging een lange aanloop aan vooraf.

In 1989 ging Heyting wonen haar kleine vrijstaande woning aan de westrand van Bennekom. “Het gekke is, ik was me er al in de jaren tachtig van bewust dat we naar duurzame energie toe moesten,” vertelt ze. “Maar lange tijd lag de focus op mijn werk aan de Wageningen Universiteit. Ik had wel dubbel glas aan de voor- en achterkant van het huis, maar pas na mijn pensionering in 2007 ging ik echt met maatregelen aan de slag, mede door de film An Inconvenient Truth van Al Gore.”

Meer comfort

In 2008 was haar dak aan vervanging toe. De Bennekomse besloot het ook direct te isoleren en er zonnepanelen op te leggen. Daarna waren de spouwmuren aan de beurt. “Best bijzonder, een woning uit 1922 met spouwmuren. En vooral prettig, want de isolatie geeft duidelijk meer gemak.”

Alles overhoop

De zonnepanelen op het dak wekten meer stroom op dan nodig was voor het huis. Heyting verving daarom vorig jaar haar cv-ketel door een warmtepomp die werkt op elektriciteit. Deze zorgt voor de verwarming en het warme water in huis. De bestaande radiatoren moesten wel plaatsmaken voor lage-temperatuurradiatoren. “Een hele ingreep,” zegt ze. “Tip: doe dit in de zomer, want echt alles gaat overhoop.”

Inmiddels zijn we een tijd verder en de Bennekomse is tevreden. “Het huis is nu energieneutraal. Ik wek evenveel stroom op als ik gebruik en dat was mijn doel. Ik gebruik ook geen gas meer."