René en Eveline du Maine

“Liever onafhankelijke Energiescan dan zonnepaneelcowboy”

René en Eveline du Maine woonden ruim een jaar in hun huis toen zij op zoek gingen naar leveranciers om te verduurzamen. Maar met de ‘zonnepaneelcowboys’ die ze op bezoek kregen waren ze snel klaar. Het Energieloket wees hen op de gratis Energiescan. Daar konden ze mee vooruit!

“Toen we hier anderhalf jaar geleden kwamen wonen, hebben we de cv vervangen en leidingen en radiatoren laten aanpassen. Gek genoeg heeft de installateur het nooit gehad over een warmtepomp”, vertelt René du Maine. Samen met zijn vrouw woont hij in een vrijstaand huis in het buurtschap Hoog Baarlo. “Na de winter gingen we eens nadenken over verdere verduurzaming van ons huis.”

Tekenen bij het kruisje

Een onafhankelijk advies is nog niet zo makkelijk te vinden, merkte hij. “We wilden zonnepanelen, maar de ‘zonnepaneelcowboys’ die langskwamen wilden alleen maar veel zonnepanelen slijten en zo snel mogelijk onze handtekening bij het kruisje. Daar waren wij snel klaar mee.”

Gratis deskundige over de vloer

Na contact met het Edese Energieloket kwam een Energie-ambassadeur langs voor een gratis Energiescan. “Het was een deskundige man. Tijdens een gesprek bekeek hij het hele huis en maakte foto’s met een warmtecamera. Twee dagen later had ik zijn advies binnen. Al hadden we er voor moeten betalen, dan nog was het zeer de moeite waard."

Zonnepanelen met rendement

Op basis van die warmtebeelden vervingen ze de oude dubbele ramen door HR++-glas en verbeterden ze de dakisolatie van de voormalige garage. “Ook gaf hij ons goed advies over investeren in zonnepanelen, want hij vertelde dat die erg variëren in prijs en opbrengst.” Op advies van de Energie-ambassadeur installeerden ze onlangs ook een warmtepomp. “Die moet ervoor zorgen dat we 60% minder gas gebruiken. We gebruiken dan wel iets meer stroom. Maar begin juli zijn er 34 zonnepanelen op het dak geplaatst, dus is dat geen probleem meer!”