Amanda Koelewijn

“De geveltuintjes zien er zo leuk uit”

Steen eruit, plant erin! Amanda Koelewijn uit Lunteren ging daarmee aan de slag. Samen met haar buren legde ze geveltuintjes aan. “Een geveltuin is een kleine tuin tegen je huis aan,” vertelt Amanda. “Ik las erover in een tijdschrift. Op foto’s zag het er leuk uit met allemaal bloemen.” Het huis van Amanda en haar man heeft geen voortuin: het ligt direct aan de stoep. Omdat die grond van de gemeente is, nam ze impulsief contact op. “Het was een kort mailtje met de vraag of zoiets mogelijk was.”

Geen probleem

Al snel kreeg ze antwoord. “De gemeente vond het een leuk idee. Ze kwamen langs om te kijken naar de mogelijkheden. Er moest namelijk wel genoeg voetpad overblijven. Het bleek geen enkel probleem te zijn. Op dat moment waren wij als enige ermee bezig. De gemeente vroeg of de buren ook mee wilden doen. Ik ging aanbellen en ook zij waren enthousiast. Nu doen we het met zes huizen.”

Tuinadvies

Voor de aanleg kregen de bewoners hulp van Steenbreek. “Via hen kregen we gratis tuinadvies bij een tuincentrum. Daar wisten ze precies welke planten het beste op welke plek staan. Behalve zelfgekozen planten, heeft ieder huizenblok ook een aantal dezelfde planten. Zo is het een eenheid.” Naast advies ontvingen de deelnemers ook korting op de planten en een subsidie via Stichting Idee in Uitvoering.

Gezellig

Het aanleggen van de tuintjes gebeurde in één lange dag. “De klinkers eruit, de grond afgraven en daarna konden de tuinaarde en planten erin.” Effectief, maar ook gezellig met de buurt. “Iedereen helpt elkaar, er waren broodjes, koffie en een borrel na het werk.”

Aanrader

Volgens Amanda is de geveltuin een aanrader. “Het ziet er zo leuk uit.” Een tuin heeft nog meer voordelen: het trekt vogels, vlinders en insecten aan en heeft een positief effect op het klimaat. Zelf uw tuin groener maken? Op deze website vindt u meer informatie en tips.