Tiny Forests in Ede

Tegels eruit, groen erin: leerlingen van Edese basisscholen De Groene Vallei en Uniek hebben een Tiny Forest aangeplant op hun schoolplein. In totaal gingen er zo’n 2700 boompjes de grond in.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid minibos ter grootte van een tennisbaan. De basisschoolleerlingen krijgen straks les in het minibos en kunnen hierin volop spelen. Directeur Annemarie van den Berg van de Groene Vallei: “We doen de naam van de school eer aan door ons plein groener te maken. Ook het buiten lesgeven wordt hiermee versterkt.” Leerkracht Koos van Starrenburg van basisschool Uniek: “We zijn er nu anderhalf jaar mee bezig. Het resultaat staat nu echt! Ik was letterlijk ontroerd als ik zie hoe de kinderen elkaar helpen om dit bos te realiseren.”

Oproep van de gemeente
Na een oproep van de gemeente in samenwerking met natuurorganisatie IVN meldden meerdere initiatiefnemers zich aan voor een Tiny Forest. De twee basisscholen werden uiteindelijk geselecteerd. De afgelopen maanden hebben de scholen hard gewerkt aan een mooi ontwerp voor hun minibos. Op 3 en 5 november was het dan eindelijk zo ver: de leerlingen plantten hun Tiny Forest aan. Bij de plantdag van basisschool Uniek was burgemeester Verhulst aanwezig. De leerlingen zijn al erg enthousiast over hun Tiny Forest: “Als de boompjes groeien kunnen we erachter verstoppertje spelen.”

Goed voor de biodiversiteit
Naast een leuke speelplek hebben de Tiny Forests ook andere voordelen. Zo zijn de minibossen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Een Tiny Forest zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. De gemeente Ede is er daarom trots op één van de 42 Tiny Forest-partnergemeenten in Nederland te zijn.