Schets voor een groene tuin

Een tuin met meer groen en minder tegels heeft nogal wat voordelen. Om je te helpen bij het groener maken van je tuin, kan je tot 1 september gratis tuinadvies krijgen van tuincoaches van Steenbreek Ede. Wij spraken een van hen, Jacqueline Moors.

Groene tuin

Wist je dat een groene tuin niet alleen fijn is voor dieren, maar ook voor jezelf? Door tegels te vervangen door planten, is het er bij hitte en droogte een stuk koeler. En bij hevige regenbuien trekt het water snel de grond in. Je hebt dan minder wateroverlast in de tuin. Maar hoe vergroen je nou je tuin? Het gratis tuinadvies kan hierbij helpen. De tuinkennis van een groenprofessional kan helpen om jouw ideeën voor je tuin om te zetten in daadwerkelijke plannen en professionele inrichtingstips voor de tuin. Inmiddels hebben al bijna 40 inwoners een tuinschets mogen ontvangen.

Kostbaar

“De meeste mensen hebben wel wensen voor hun tuin, maar hebben geen idee van hoe ze het in hun tuin moeten inpassen. Maar de stap om zelf daar iemand voor in te huren lijkt soms groot en kostbaar. Door het aanbod van Steenbreek Ede is dat nu makkelijker”, vertelt Jacqueline.

Beelden verzamelen

De tuincoaches van Steenbreek geven je in een digitaal gesprek advies dat precies aansluit bij je tuin. Aanmelden kan via www.ede-natuurlijk.nl/tuinadvies. Je vult een lijst met vragen over je tuin in en stuurt een plattegrond mee. Jacqueline: “Mensen krijgen ook de opdracht om beelden te verzamelen van ideeën en planten die ze leuk vinden. Dat kan aan de hand van foto’s, maar een Pinterestbord delen kan ook. Dat vind ik als ontwerper superhandig.”

Van wens naar schets

“Om goed voorbereid aan het gesprek te beginnen, zorg ik ervoor dat ik de plattegrond van de tuin al klaar heb. Ook let ik op hoe de woning ligt ten opzichte van de zon. Als het tijd is, bel ik de mensen op. In het gesprek richt ik het beeld op de plattegrond, daar gebeurt het. Al pratend en vragend probeer ik de wensen om te zetten naar een tuinschets. Mensen kunnen gelijk meekijken hoe ik de schets maak.” De insteek van elk gesprek: veel groen, weinig verharding en het opvangen van regenwater op eigen terrein. “De meeste schetsen worden in grote lijnen vormgegeven. Als het om een kleiner stukje gaat, bijvoorbeeld een border, kan er een schets op plantniveau gemaakt worden.”

Ontwerp ophalen

Na het gesprek werkt Jacqueline het plan nog verder uit met tekst en kleur en stuurt er een foto van. “Het origineel kunnen ze bij mij ophalen. Dat doen alle tuinbezitters, vaak dezelfde dag al. Zo leuk!” Met het ontwerp kan je zelf aan de slag of je kan een hovenier vragen om het plan uit te voeren.