Riool verstopt. Wat nu?

Een verstopt riool is vervelend en wil je zo snel mogelijk oplossen. Schakel je de hulp in van een ontstopper waarmee de gemeente Ede een contract heeft? Dan kan je dat veel geld en zorgen schelen.

De gemeente Ede heeft een contract met vijf verschillende ontstoppingsbedrijven. Deze bedrijven komen hier uit de buurt en weten hoe de riolering in de gemeente in elkaar zit. Ze hebben een 24-uurs service en kunnen je dus altijd helpen. Een overzicht van deze bedrijven vind je op www.ede.nl/rioolverstopping.

Van wie is het probleem?
Het riool kan worden opgesplitst in twee delen. Van het eerste deel ben je zelf eigenaar. Dit loopt van je huis naar de erfgrensput. Het tweede deel gaat van de erfgrensput naar het gemeentelijk riool. Voor dat deel is de gemeente Ede verantwoordelijk. Als je contact opneemt met een van de vijf bedrijven, dan kijken zij eerst in welk deel van het riool de verstopping zit. Ze weten precies waar de erfgrensput zit en graven deze vrij. Zit er geen water in de put, dan zit het probleem in jouw deel van het riool. Staat er wel water in de put, dan ligt het probleem bij de gemeente.

Toestemming
De bedrijven die bij de gemeente Ede zijn aangesloten hebben als enige toestemming om aan het gemeentelijke deel van het riool te werken. Zij kunnen dus direct het probleem oplossen als het in het gemeentelijke deel zit. In dat geval betaalt de gemeente de rekening.

Onnodig veel werk
“Helaas zien we dat veel inwoners via internet een bedrijf inschakelen om hun probleem met de riolering op te lossen”, vertelt de rioolbeheerder van de gemeente Ede. Die doen vaak onnodig veel werk om erachter te komen waar de verstopping zit. “Je krijgt daardoor een veel te hoge rekening. Als achteraf blijkt dat de verstopping in ons riool zit dan vertelt de ontstopper dat je de rekening in eerste instantie zelf moet betalen en het geld terug mag vragen bij de gemeente”. Helaas klopt dit niet. De gemeente Ede betaalt alleen de kosten voor het zoeken van de erfgrenspunt met een maximum van € 85,-  en de kosten als een van de vijf bedrijven het probleem oplost.

Voorkom verstopping
Een goed werkend riool is belangrijk voor je gezondheid. Zorg er daarom goed voor. Bekijk de tips op dezepagina en probeer verstopping zoveel mogelijk te voorkomen.