Duurzaamste initiatief EdeDoet

De winnaar voor het duurzaamste initiatief van EdeDoet is bekend. Het is het initiatief van Marieluska en haar buurtbewoners van de Verandawoningen aan de Doornlaan in Ede.

Afgelopen jaar konden Edenaren meedoen aan de Ede Doet winactie voor het duurzaamste initiatief van 2020. De prijs voor deze winactie is een Ede Doet waardecheque van € 1.000,00 voor een nieuw op te starten duurzaam initiatief of een bijdrage aan een al sparend initiatief.

Het initiatief

Marieluska en haar buurtgenoten willen graag de gezamenlijke binnentuin van de Verandawoningen vergroenen en verduurzamen, bijvoorbeeld door het opslaan van het regenwater. "We hebben een grote binnentuin met een grasveld en enkele bomen. Deze willen we graag opknappen. De binnentuin willen we gezelliger en duurzamer maken door meer planten, bloemen en een kruidentuin te plaatsen. Hierbij willen we rekening houden met het milieu door te kiezen voor diverse soorten planten die meegaan in het veranderende klimaat, bijvoorbeeld bloembollen te gebruiken die helpen de eikenprocessierups tegen te gaan."

Het hele plan vindt u op de website van Ede Doet.

De jury

De jury heeft bij het maken van de keuze gelet op:

a. Welk initiatief heeft het meest heeft bijgedragen of draagt het meest bij aan het verduurzamen van de buurt.

b. Hoe hebben de initiatiefnemers als straat/buurt/wijk/dorpsgenoten samengewerkt of werken zij samen.

Motivatie jury

De jury zegt: "We werden erg enthousiast over dit initiatief door de betrokkenheid van de bewoners en hoe mooi de sociale en duurzame onderdelen en de vergroening samenkomen. Met hulp en advies van project Steenbreek wordt er een plan gemaakt voor het afkoppelen van het regenwater en de bewoners laten zich adviseren over het ontwerp en de beplanting. Hierbij houden de bewoners rekening met het milieu door te kiezen voor diverse soorten planten die meegaan in het veranderende klimaat. Dat doen ze bijvoorbeeld door bloembollen te gebruiken die helpen de eikenprocessierups tegen te gaan."

"Er wordt een gezellige natuurlijke plek ingericht waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Voor de kinderen komen er natuurlijke speelelementen waardoor zij zich aangetrokken voelen om lekker buiten te spelen. De bewoners zullen actief meedoen aan de uitvoering van dit initiatief. Een mooie bijdrage aan de sociale verbinding en groene en duurzame buurt!"