Nieuwe geveltuin: samen met de buurt

Kleine ideeën op een burendag kunnen uitgroeien tot mooie projecten die de buurt vergroenen. Dat bewijzen Marjolein, Jeroen, Carla en Frank. Met hun buren maakten zij op de Langenhorst in Ede een geveltuin, die bestaat uit vijf plantenbakken, bankjes en een fietsenrek.

“We keken uit op garageboxen, waarvoor een brede stoep lag. Die ruimte wilden we graag anders benutten. Ook waren we op zoek naar een plek waar we elkaar konden ontmoeten”, vertelt Marjolein. Na een aantal sessies om het ontwerp te maken en de ideeën te bespreken, kwamen de buren in contact met Steenbreek Ede. “Er is toen iemand langsgekomen om onze plannen door te nemen en de mogelijkheden te bekijken. Steenbreek Ede heeft ons toen goed geholpen. Wij hadden bijvoorbeeld niet veel kennis van bloemen en planten, maar Steenbreek-vrijwilligster Jacqueline wel. Samen met haar hebben we een goed gevulde geveltuin ontworpen, met heel diverse beplanting.”

Duurzaam

De buren uit de wijk Veldhuizen zijn op een duurzame manier omgegaan met de gebruikte materialen. Zo werden de verwijderde stoeptegels gehalveerd hergebruikt als onderdeel van de plantenbakken. De overige tegels werden tweedehands op de kop getikt. Buurman Jeroen kan goed metselen en hielp onder ander bij het maken van de plantenbakken. Ook andere handige buren droegen hun steentje bij: “Het was heel bijzonder om dit project samen met de buren te doen. We vulden elkaar goed aan. Het is mooi om te zien dat er veel mogelijk is als je samenwerkt. Daar zijn we erg trots op.”

Toekomst

En nu, anderhalf jaar na het eerste idee, staat er een mooie geveltuin. “We krijgen veel complimenten uit de buurt. Mensen zijn blij dat we dit stukje van de wijk opknappen.” En nu de geveltuin bijna af is? Marjolein en haar buren hebben het volgende project alweer voor ogen: “Er komen nog een minibibliotheek en een bijenhotel in de geveltuin. En misschien kunnen we ook nog wel zaadjes planten in de berm…”

Tips

Wilt u uw buurt ook vergroenen? Dat hoeft niet altijd groots, alle kleine beetjes helpen. Lees meer over de mogelijkheden. Voordat u van start gaat, hebben Marjolein, Carla, Jeroen en Frank nog enkele tips:

  • Vorm een kernteam met een aantal trekkers van je project
  • Begin! Met hard werken kom je al een heel eind
  • Durf te vragen en brutaal te zijn: buren willen vaak helpen of gereedschap beschikbaar stellen
  • Kies voor makkelijk verkrijgbare materialen of hergebruik de materialen die je al hebt
  • Maak gebruik van platformen als Marktplaats en Vinted om goedkoop of gratis aan spullen te komen
  • Houd de buurt op de hoogte, bijvoorbeeld via een groepsapp