In één jaar bespaarden we 257 ton CO2

Ede wil in 2050 energieneutraal zijn. Dat is niet alleen voor inwoners en bedrijven een grote klus, maar ook voor gemeente Ede. Daarom werken we aan een ambitieuze doelstelling voor onze CO2-uitstoot: een vermindering van 15 procent in 2023. We liggen goed op koers, want onze CO2-uitstoot is in 2021 al met 14 procent gedaald.

Opnieuw duurzamer

We hebben het in dit artikel over tonnen CO2. Maar wat is nou precies 1 ton CO2? 1 ton staat gelijk aan 8 maanden elektriciteitsverbruik door een gemiddeld huishouden in Nederland. In één jaar bespaarden wij als organisatie maar liefst 257 ton CO2. Dit deden we door het volgende te doen:

  1. We vernieuwden een aantal verkeersregelinstallaties, waaronder stoplichten, knipperlichten en oversteekpunten). Deze zuinigere modellen zorgen voor een besparing van 35 procent op dit gebied (40 ton CO2).
  2. Door de energiekosten bij de gebruiker te leggen, prikkelen we de gebruiker om de CO2-uitstoot te verminderen. Deze verandering zorgt voor een besparing van 84% op deze post (58 ton CO2).
  3. We krijgen steeds meer grip op ons energiegebruik dankzij slimme meters en actieve monitoring in onder andere onze gebouwen, openbare verlichting en het riool. Ook gaan we door met het plaatsen van LED-lampen binnen de hele gemeente. Dit zorgde samen voor een besparing van 7,5 procent (116 ton CO2).
  4. We realiseerden een besparing van 85 procent (33 ton CO2) in de aula’s van onze begraafplaatsen. Uit monitoring bleek dat er door kleine aanpassingen flink bespaard kan worden.
  5. In 2021 werd er minder gebruik gemaakt van het wagenpark en werd er meer elektrisch gereden. Dit zorgt voor een besparing van 13% (10 ton CO2).

Wat kan er beter?

We hebben ons doel om 15 procent voor 2023 CO2 te verminderen al bijna behaald. Toch zijn er nog dingen die we kunnen verbeteren. Zo is zowel het gas- als warmtegebruik van onze gebouwen in 2021 toegenomen (beide met 30 ton CO2). Hieruit blijkt vooral dat het belangrijk is dat het dak van het Raadhuis wordt gerenoveerd. Dit dak en de bijbehorende regeltechniek en installaties functioneren steeds minder goed en hierdoor gaat er veel warmte verloren. Deze renovatie wordt in 2022 uitgevoerd.

Meer weten?

Bekijk het CO2-prestatieladder certificaat van gemeente Ede op de website van Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO).  Of kijk op de website van de CO2-Prestatieladder voor meer informatie.