
Hitte, droogte én wateroverlast, wat kun jij doen?
Dat we ook in Ede niet om de klimaatverandering heen kunnen is duidelijk. Maar door samen aan de slag te gaan, kunnen we onze omgeving leefbaar houden. Doet u ook mee? Wij delen wat tips om u op weg te helpen.
Extreme regenbuien veroorzaken soms veel water op straat en in uw tuin. Tegelijk ervaren we ook periodes van hitte en droogte: dagen waarop koelte ver te zoeken is. Met wat kleine veranderingen kunt u hier al iets tegen doen.
Een koele tuin
Eén boom in uw tuin geeft net zoveel verkoeling als tien airconditioners. Onder de boom kan het maar liefst vijftien graden koeler zijn dan in de zon. Dat komt door schaduw en verdamping van water via bladeren. Plaatst u liever geen boom in uw tuin? Struiken, gras of een haag in plaats van een schutting geven ook verkoeling.
Water opvangen
Vang ook regenwater op in uw tuin. Bijvoorbeeld door tegels te vervangen door planten. Of gebruik voor uw looppad of oprit waterdoorlatende verharding zoals grind. Het water stroomt dan de grond in, in plaats van in het riool. Dat water heeft de grond hard nodig in tijden van droogte. Een regenton plaatsen kan ook: gebruik het opgevangen regenwater om planten water te geven. Lekker duurzaam!
Parken en bomen
Ook als gemeente volgen we onze eigen tips op. Zo plaatsten we de afgelopen maanden elf iepen in de Grotestraat. Die staan niet alleen gezellig in het centrum, maar verkoelen ook op hete dagen. Ook bij de bouw van nieuwe buurten kiezen we voor meer groen en minder tegels. Zo legden we aan de Asakkerhof wadi’s aan. Door deze grasvelden met een kuil, kan het regenwater nog beter de grond in.
Wateroverlast melden
Dat er tijdelijk water op straat blijft staan na een extreme regenbui is niet vreemd. Wel willen we graag weten waar dit gebeurt. Laat het ons weten via www.ede.nl/wateroverlast. Zo kunnen we waar nodig aanpassingen doen. Bijvoorbeeld door het water naar groene plekken te leiden.