Eerste laadplein in Ede

In het centrum van Ede staat sinds kort een laadplein met 12 laadplekken voor elektrische auto’s. Het is voor het eerst dat in Ede zo’n plein in gebruik wordt genomen. Tot nu toe ging het om enkele laadpalen met 2 aansluitingen verspreid over de stad. Met dit laadplein komt de gemeente tegemoet aan het toenemende aantal elektrische auto’s.

De opening van dit laadplein gebeurde vandaag door wethouder duurzaamheid Lex Hoefsloot. “Als gemeente stimuleren we het gebruik van elektrische auto’s. Deze zijn schoner, stiller en bovendien zuiniger in het gebruik. Elektrisch rijden is ook duurzamer omdat alle openbare laadpalen in Ede groene stroom uit zon en wind opgewekt in Nederland leveren”, zo vertelt hij.

Kuiperplein
Het laadplein bevindt zich in de noordoostelijke hoek van het Kuiperplein en is te gebruiken door alle e-rijders. Inwoners, ondernemers en centrumbezoekers kunnen hier hun elektrische auto opladen. Voor het laden worden kosten in rekening gebracht. Ook moet men gewoon parkeergeld betalen of een geldige parkeervergunning hebben. Het laadplein wordt geëxploiteerd door de firma Allego.

2030
Het aantal elektrische auto’s in Nederland neemt snel toe. Inmiddels rijden er ruim 125.000 volledig elektrische auto’s in ons land en dat aantal gaat de komende jaren nog meer toenemen. Rond 2030 rijden waarschijnlijk 2 miljoen elektrische auto’s in Nederland. Daardoor zijn zo’n  47.000 publieke laadpunten in Gelderland nodig, terwijl er op dit moment nog maar 4.000 zijn geplaatst.

Openbaar
Naast openbare laadpalen wil de gemeente zoveel mogelijk laadpalen op particulier terrein. Zo wordt minder beslag op de openbare ruimte gelegd. Niet iedere bewoner of bedrijf heeft parkeergelegenheid op eigen terrein. Deze mensen zijn aangewezen op openbare laadpalen. Het laadplein op het Kuiperplein is hier een goed voorbeeld van.
Op dit moment staan ruim 100 openbare laadpalen met elk 2 aansluitingen in Ede. Bezitters van elektrische auto’s die geen parkeergelegenheid op eigen terrein hebben kunnen hier een laadpaal aanvragen.