Biodiversiteit in Ede

De biodiversiteit staat wereldwijd sterk onder druk, ook in Ede. We zien steeds minder dier- en plantsoorten in onze tuinen, parken en bossen. Daar kunnen we samen wat aan doen. Help je mee?

Biodiversiteit gaat over alles dat op de aarde leeft. Alle soorten planten en dieren zijn met elkaar verbonden. Als het een verdwijnt, heeft dat ook effect op het ander.

Biodiversiteit is belangrijk

Biodiversiteit is belangrijk voor veel dingen die wij dagelijks gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan voedsel, vruchten kunnen alleen ontstaan doordat insecten bloemen bestuiven. Klein leven in de bodem helpt om het water te zuiveren. Zo kan je genieten van schoon drinkwater. Biodiversiteit beschermt ons ook tegen de negatieve gevolgens van klimaatverandering zoals wateroverlast, droogte en hitte.

Biodiversiteit verbeteren

Samen kunnen we ervoor zorgen dat de biodiversiteit weer in balans komt. Groots is niet altijd nodig, alle kleine beetjes helpen. Hang bijvoorbeeld een nestkastje op. Of strooi zaden van bloemen die van nature in Nederland groeien uit in je tuin. Die zijn aantrekkelijk voor diersoorten die hier voorkomen. Je kunt op verschillende manieren de biodiversiteit in eigen tuin versterken, op de pagina ‘Biodiversiteit verbeteren’ vind je tien tips. Bekijk ook ons filmpje over biodiversiteit.