Ontdek jouw groene kennis met de Vergroenquiz en maak kans op een hazelnootboom

Oktober is de maand van het vergeten plantseizoen. De herfst is namelijk hét moment om planten in de grond te zetten. Steenbreek Ede vindt meer kennis hierover belangrijk. Daar zetten ze zich voor in, samen met Stichting Steenbreek, Stichting Deeltuinen en WatZr. Bijvoorbeeld met de Vergroenquiz. Test voor 31 oktober je groenkennis en maak kans op een van de 25 hazelnootbomen.

Voordelen van het najaar

Het najaar wordt vaak geassocieerd met vallende blaadjes. Planten die zich klaar maken voor de winter. Maar wist je dat juist het moment is om nieuwe planten in de aarde te zetten? In de grond zit namelijk nog veel warmte van de zomermaanden en met de winter in aantocht kan de plant een grote groeivoorsprong ontwikkelen. In de winter gaan de planten in winterslaap waardoor de wortels zich kunnen ontwikkelen. Zo staat de plant in het voorjaar stevig in de grond en kan het bloeien beginnen.

Minder water nodig

Daarnaast zijn de gevolgen van de klimaatveranderingen ook te zien in het plantseizoen. Het voorjaar wordt steeds droger waardoor nieuwe plantjes vaak meer water nodig hebben. Plant daarom in het najaar. Dan zit er voldoende water in de grond. Dit scheelt een hoop water geven.

Het belang van groen

Het klimaat verandert. Daar zijn we ons inmiddels van bewust, maar wat kunnen we eraan doen? Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen, helpt. Zo kan het water in de bodemzakken, daalt de temperatuur en filteren ze fijnstof uit de lucht. Dieren vinden weer een leefgebied, het leven in de bodem verbetert en wij mensen voelen ons ook prettiger en gezonder.

Hoe groen ben jij? Doe de quiz en win

Draag ook bij aan een groenere stad door je tuin, balkon of dakterras te vergroenen. Maar hoe doe je dat? Stel je kennis op de proef met de vergroenquiz via www.vergroenactie.nl/quiz. Tijdens de quiz krijg je ook handige tips voor het vergroenen van jouw tuin, dakterras of balkon. Ontdek hoe groen jij bent en maak kans op één van de 25 hazelnootbomen (Corylus Avellana). De winnaars worden bekend gemaakt op de Facebookpagina van gemeente Ede en op deze site.

Hazelnootboom

De hazelnootboom is een boom die je heel goed in het najaar en winter (november - januari) kunt planten. Deze boom is een echte bijenvriend. Belangrijk voor deze bedreigde kleine diersoort. Zonder bijen geen bestuiving, zonder bestuiving geen gewassen. Daarnaast vangen bomen CO2 op, waardoor er minder CO2 in de lucht komt. Goed voor het klimaat dus.