Groene Burendag Kernhem

Veel Kernhemmers zijn al druk bezig met het verduurzamen van hun woning, en het verbeteren van hun leefstijl. Je ziet de wijk op verschillende gebieden veranderen en zich klaarmaken voor de toekomst. Het is een ontwikkeling waar we samen erg blij mee zijn. Deze Burendag willen we er daarom extra aandacht aan besteden. 

In samenwerking met de gemeente Ede en verschillende duurzame ondernemingen organiseert Kenhem Community de Groene Burendag. We zorgen voor een gezellig, vrolijk, bruikbaar en zeker ook leerzaam programma voor jong en oud. De Groene Burendag is op 28 september van 10.00 tot 16.00 uur naast het Medisch Centrum op Parkweide.

Wijkfeest met springkussen, ponyrijden, muziek, braderie en poffertjes

Tijdens en naast de Groene Burendag wordt door Wijkcomite Kernhem een wijkfeest georganiseerd. Daar zijn voor de kinderen verschillende leuke spelletjes, ponyrijden, een springkussen en heerlijke poffertjes. Ook is er leuke muziek met onder andere de Zeeuwse coverband Copycat en geeft de wijkband een mooi optreden.

Excursie met paard en wagen 

In Kernhem zijn verschillende mooie voedselinitiatieven die lekker, lokaal en gezond voedsel produceren. Niet iedereen in Kernhem kent deze mooie initiatieven daarom organiseren we, met paard en wagen, twee excursies naar lokale voedselinitiatieven in Kernhem. Om 10.30 uur gaan we naar De Wilde Peen, een zelfoogstuin aan de Krommesteeg, en om 12.00 uur, gaan we naar Makandra, een boerderij met heerlijke eieren, fruit en groenten aan de Kalverkampweg. Vertrek is vanaf het Groene Burendagplein, naast het Medisch Centrum.

Zonnepanelen

Tijdens de Groene Burendag is er van alles te zien over zonnepanelen. Speciaal voor deze dag is er een mooie collectiviteitskorting voor alle inwoners van Kernhem! De leverancier is aanwezig en legt uit hoe het werkt, wat het op kan leveren en wat de kosten zijn.

Fietsen voor energie

Hou je van een wedstrijdje, dan hebben we ook wat voor jou. Je kunt namelijk fietsen en tegelijk energie opwekken. Wie het meeste energie opwekt binnen een bepaalde tijd krijgt een leuke prijs.

Deelauto's in Kernhem

Tijdens de Groene Burendag kan je een gratis proefritje maken met één van onze deelauto's. Deze elektrische auto's zijn tegen betaling beschikbaar voor de wijk als deelauto. Met de deelauto's gaan we op excursie naar het warmtebedrijf dat 75% van de woningen in Kernhem verwarmt.

Excursie warmtebedrijf

Een groot deel van Kernhem wordt verwarmd door warmtebedrijf Ede, onderdeel van MPD Groene Energie. Warmtebedrijf Ede voorziet in warmtevoorziening via het groene warmtenet. Met deze energie wordt 75% van alle woningen van Kernhem verwarmd via het warmtenet. Ben je benieuwd hoe dat werkt? Waar de warmte vandaan komt en hoe de organisatie in elkaar zit? We organiseren voor de geïnteresseerden een excursie naar het bedrijf, met electrische deelauto's. Ook deze excursie vindt plaats tijdens de Groene Burendag. Vertrek is met deelauto's van het Groene Burendagplein, naast het Medisch Centrum op Parkweide, om 13.30 uur. Opgeven via greenit@kenhem.com.

Biodiversiteit en de groene wijk

Bij Groene Burendag hoort natuurlijk een groene tuin. ‘Steen eruit, plant erin’, dat is het motto van “Steenbreek”. Ruil daarom op Groene Burendag een tegel in voor één plant. Per adres maximaal vijf tegels. In ruil voor je tegels krijg je één prachtige plant en advies over vergroening van je tuin. Heb je nog andere tuinvragen? Bijvoorbeeld over het opvangen van regenwater? Een adviseur denkt met je mee.

WIJKIE, de social energy app

Op Groene Burendag wordt ook WIJKIE gepresenteerd. Wijkie is een eenvoudige app waarmee je punten kunt verdienen door op het juiste moment stroom te gebruiken. Je kunt met die punten producten en diensten in de wijk kopen. Op Burendag krijg je meer informatie en je kunt meteen meedoen!

De energie caravan van het energieloket 

De Groene Burendag is een samenwerking tussen Kenhem Community en gemeente Ede. Ook het energieloket is daarom aanwezig met de energie caravan. Teun van het Energie loket is aanwezig om al je vragen te beantwoorden en ook een vertegenwoordiger van de gemeente Ede is aanwezig voor al je vragen over de energietransitie.

Windmolen

Er zijn verkennende gesprekken voor de aanschaf van een windmolen door bewoners uit Kernhem. Kenhem Community wil dit graag verder verkennen tijdens de Groene Burendag en wil met een enquete kijken of er animo is voor een wijkwindmolen.

Kom gezellig langs!

Kom gezellig samen een kijkje nemen bij dit groene spektakel. Kijk voor meer informatie over duurzaamheid in Kernhem op www.kenhem.com/greenit. Of volg Kenhem Community op Facebook @KenhemCommunity. Contact opnemen kan via greenit@kenhem.com.