Steenbreek slaat aan in de klas

Operatie Steenbreek vergroent Ede. Niet alleen door particuliere initiatieven, maar ook door initiatieven op school. Een van de leraren die Steenbreek met succes in zijn lesprogramma gebruikt is Joan. Hij is docent Groenvoorziening op Aeres VMBO in Ede.

Ontwikkelen van de les

Joans les kwam tot stand na een bezoek van twee vertegenwoordigers van Steenbreek Ede. “Zij waren eigenlijk heel enthousiast over het integreren van Steenbreek in mijn lespakket. Dus heb ik een les ontwikkeld over duurzaamheid, waarin ook Steenbreek een grote plek kreeg,” aldus Joan. “Ik geef tijdens mijn les eerst wat theorie en later vertel ik meer over Steenbreek.”

Joans les eindigt met de oproep om op zoek te gaan naar een betegelde tuin. Daar kunnen namelijk tegels uit en kan groen in! De leerlingen konden op school tegels inleveren uit hun eigen tuin of uit de tuin van bijvoorbeeld een tante, buurman of oma. Zij kregen in ruil voor de tegels een tegoedbon van tien euro. Die bon konden leerlingen besteden aan plantjes in het tuincentrum. En de plantjes konden dan weer geplaatst worden op de plek waar de tegels waren verwijderd.

Impact

“Mijn leerlingen waren eerst nog wat in de war. Ze zeiden dingen als: ‘Wat is Steenbreek nou weer?’ en ‘Huh meneer, tegels weghalen? Dat is echt vreemd’. Eigenlijk begreep ik dat wel. Ze zijn 14 of 15 jaar en het is toch nog een beetje een ver-van-hun-bed-show. Maar ik vind het belangrijk om ze bewust te maken van duurzaamheid. En van de impact die zij daarop hebben. Ook op kleine schaal. Ik hoop dat ze dan later nog eens terugdenken: ‘Oh ja, wat die leraar zei, was zo gek nog niet!’”

Duurzaamheid in meer lessen?

En het slaat echt wel aan, zegt Joan: “Dat merk ik ook in andere lessen. In het eerste jaar geef ik altijd een les in het thema ‘Groen moet je doen’. Daar vertel ik ook mijn eigen verhaal bij. Over hoe ik als klein jochie in Bennekom woonde in een huis met een kolenkachel, later in een huis met radiatoren aan de muur en hoe ik nu in een huis woon met alleen vloerverwarming. Die manier van vertellen boeit en prikkelt leerlingen. Ze zijn dan echt heel geïnteresseerd en stellen veel vragen.”

Toekomst

Of Joan zijn Steenbreekles vaker gaat geven? “Zeker! Komend jaar doe ik het weer, dat sowieso. Hopelijk met blijvende impact op mijn leerlingen.”

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om Steenbreek in uw eigen lessen te gebruiken? Of wilt u meer weten over Joans aanpak? Stuur een e-mail naar steenbreek@ede.nl. We nemen dan contact met u op.