Alleen elektrische vracht- en bestelbusjes in de binnenstad vanaf 1 januari 2026

Op 1 januari 2026 voert Gemeente Ede een Zero Emissie zone Stadslogistiek (ZES) in. Vracht- en bestelwagens mogen vanaf deze datum alleen de zone in als zij ‘emissievrij’ zijn. In de praktijk betekent dit dat alleen elektrische vracht- en bestelauto’s de ZES-zone binnen kunnen. Om ondernemers te helpen met de overstap naar elektrisch heeft Gemeente Ede het ZES-loket opgezet op de website ondernemen.ede.nl

De invoering van de ZES-zone is een ingrijpende verandering. Tegelijk zorgt de zone voor een schoner en aantrekkelijker centrum. Door minder en schonere vracht- en bestelbusjes de zone binnen te laten wordt de binnenstad aangenamer voor bewoners, bezoekers en ondernemers.

ZES-loket

Om ondernemers te ondersteunen in de overstap naar elektrisch heeft de gemeente het ZES-loket opgezet. Op deze webpagina op ondernemen.ede.nl vind je alle informatie over de zone, de beschikbare subsidies en kun je checken of jij al klaar bent om elektrisch te gaan rijden. Bovendien kun je al je vragen stellen aan Logistiek Makelaar Tako de Jong. Deze makelaar beidt je gratis advies op maat en denkt met je mee over de mogelijkheden om je brandstofvoertuig te vervangen voor een elektrische variant.